xxxx

Milycooking

Liczba punktów za aktywność
45
Liczba obserwujących
0

Wyślij wiadomość
barszcz wigilijny
Użytkownik Milycooking w dniu 03.12.2020 07:08 opublikował przepis :

Barszcz wigilijny na zakwasie. Prosty w przygotowaniu

Święta tuż tuż powoli zaczynamy przygotowania i planowanie co pojawi się na naszych świątecznych stołach. Jedną z moich propozycji na święta jest tradycyjny barszcz wigilijny. Przygotujemy go na warzywnym bulionie z dodatkiem zakwasu buraczanego i wywaru z suszonych grzybów. Osobiście uwielbiam właśnie taki barszcz i robię go nie tylko na święta. Dzięki zakwasowi buraczanemu ma swój oryginalny smak a dodatkowo wywar grzybowy sprawi, że poczujemy świąteczny klimat w całym domu.

pasta z bobu
Użytkownik Milycooking w dniu 05.11.2020 06:57 opublikował przepis :

Pasta z bobu. Idealna na śniadanie lub drugie śniadanie

Dziś w mojej kuchni gości pyszna pasta z bobu. Idealna propozycja na śniadanie czy drugie śniadanie w pracy. Przygotowuje się ją łatwo. Oprócz tego, że jest genialna w smaku jest też zdrowa dzięki właściwościom bobu.

chia
Użytkownik Milycooking w dniu 09.10.2020 07:03 opublikował przepis :

Pudding chia z mlekiem kokosowym i truskawkami

Dziś w mojej kuchni goszczą jeszcze truskawki a dokładniej pudding chia z truskawkami. Propozycja niby deserowa ale też genialnie sprawdza się jako drugie śniadanie. Do tej kompozycji wybornie pasuje mleko kokosowe i uważam, że jest to najlepszy wybór. Dla mnie najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie smaki się zaprzyjaźnią ze sobą przez noc w lodówce.

lemoniada z granatu
Użytkownik Milycooking w dniu 01.10.2020 07:21 opublikował przepis :

Lemoniada z granatu. Zdrowo i orzeźwiająco

Lemoniada z granatu to kolejny wariat tego popularnego orzeźwiającego napoju. Teraz gdy jest ciepło ( czasami nawet za ciepło ) warto sięgać po takie trunki. Do przygotowania lemoniady wybrałem granat nie bez powodu. Jest smaczny ale przede wszystkim zdrowy. Ma dużo właściwości zdrowotnych między innymi: – pomaga regulować ciśnienie krwi i poziom glukozy – działa przeciw zapalnie – obniża poziom cholesterolu – wspomaga odporność organizmu, odchudzanie i oczyszcza. Sami widzicie, że granat potrafi zdziałać cuda. Więc powinniśmy go spożywać częściej w różnych wariantach. A ja tymczasem zapraszam na lemoniadę.

carbonara
Użytkownik Milycooking w dniu 23.09.2020 07:07 opublikował przepis :

Klasyczne penne carbonara bez śmietanki

Penne carbonara chyba każdy zna to danie jednak nie każdy wie, że klasycznie przygotowuje się je bez użycia śmietanki. W ciągu tygodnia nie mamy za dużo czasu na przygotowanie obiadów więc z pomocą przychodzi kolejna propozycja na szybki obiad. Zapraszam

sałatka z kalarepy
Użytkownik Milycooking w dniu 16.09.2020 06:51 opublikował przepis :

Sałatka z kalarepy z dodatkiem krewetek

Sałatka z kalarepy to tak trochę połączenie europejskiego smaku z azjatyckim. Ponieważ jest dobrą alternatywą dla tajskiej sałatki Som Tam ( którą też można znaleźć u mnie na blogu). Nie wiele się napracujemy przy jej wykonaniu a jej smak na prawdę robi swoje Dodatkowym atutem tej sałatki jest bohaterka główna – Pani Kalarepa. Trzeba zacząć od tego, że jest bardzo niskokaloryczna, 100 gram zawiera zaledwie 27 kcal. Ale przede wszystkim jest zdrowa. Jedna porcja kalarepy ( czyli 100 g) pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Zawiera też aktywne biologiczne związki dzięki którym posiada działanie przeciwnowotworowe.

Pomidorowa
Użytkownik Milycooking w dniu 09.09.2020 09:14 opublikował przepis :

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów to jedna z najlepszych zup. Przepis prosty a danie pyszne. W naszych domach mamy lub babcie pomidorową robiły z rosołu z wczoraj My dzisiaj też użyjemy bulionu, lecz warzywnego a zupie nadamy charakteru połączeniem pieczonych pomidorów i bazylii. Uważam, że teraz gdy pomidory zaczynają smakować jak pomidory można taką zupę przygotować. Zapraszam

truskawkowe
Użytkownik Milycooking w dniu 05.09.2020 17:27 opublikował przepis :

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia

Gdy truskawki mam ogólnodostępne trzeba ten czas wykorzystać dlatego dziś propozycja na ciasto truskawkowe. Szybkie w przygotowaniu i nie wymagające dużej ilości składników i w dodatku bez pieczenia. Truskawka i bita śmietana jak dla mnie to jedna z najlepszych par, a dziś dołożymy jeszcze białą czekoladę i wiórki kokosowe. Uwierzcie mi ciasto znika ze stołu jeszcze szybciej niż się przygotowuje

smoothie
Użytkownik Milycooking w dniu 22.08.2020 06:27 opublikował przepis :

Smoothie truskawkowe z bananem i sokiem z pomarańczy

Smoothie truskawkowe to propozycja na ciepłe dni, a mamy ich już coraz więc. Jednak nie tylko ponieważ doskonale się spisuje również jako śniadanie lub drugie śniadanie. Teraz gdy mam sezon na truskawki powinniśmy z nich korzystać jak najczęściej ponieważ są bardzo zdrowe. Truskawki obniżają cholesterol oraz ciśnienie, regulują również prace jelit i pobudzają trawienie dzięki zawartym w nich pektynach. Nie musicie się też obawiać, że jedząc truskawki przytyjecie 100 g truskawek to tylko 25 kcal A gdy sezon na truskawki się skończy a najdzie nas ochota na takie smoothie śmiało można sięgać po mrożone truskawki z nich też uda nam się je przygotować

Borówka
Użytkownik Milycooking w dniu 08.07.2020 07:34 opublikował przepis :

Pyszne ciasto bez pieczenia z borówką

Moja propozycja na dziś to ciasto bez pieczenia składające się z trzech warstw ( masa budyniowa, masa czekoladowa, bita śmietana ). Dodatkowo świeża borówka aby zrównoważyć smak. Może nie robi się go długo. Jednak czas oczekiwania na zastygnięcie poszczególnych mas nie jest krótki to efekt końcowy jest naprawdę wyśmienity. Ja już wiem, że warto było czekać teraz to Wy sprawdźcie sami