Babeczki z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babeczki z rozmarynem i jabłkami uduszonymi na masełku smakują genialnie. Mięciutkie, delikatne, takie na jednego gryza, no może na dwa. Bardzo nadają się na imprezy, imieniny, spotkania. Proste i szybkie do zrobienia.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
    2- 3 jabłka
    parę gałazek świeżego rozmarynu
    3 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    200 g słodkiej śmietanki
    4 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Babeczki z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka pokroić w kostkę. Rozmaryn drobno posiekać i razem z jabłkami, łyżką cukru i masłem wrzucić do garnuszka i poddusić około 4 minut. Chwilę ostudzić.
    2. Ciasto francuskie pokroić ciasto na kwadraty. Formę na mufiny wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kwadraty z ciasta francuskiego wkładamy formy. Napełniamy jabłkami do około 2/3 foremki.
    3. Śmietanę, żółtka i cukier rozbić widelcem lub trzepaczką i polać po jabłkach. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut na złoty kolor. Smacznego!

Porady

Do duszenia jabłek nie trzeba dolewać wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka Rozmaryn

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować