BABECZKI KOPCE KRETA

4.36 (215 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne mini wersje tego znanego ciasta, dodatkowo w domowej wersji

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mleka
    2 duże jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    5 łyżek kakao
    masa:
    500 ml śmietanki 30%
    cukier puder do smaku do śmietany
    żelatyna- 2 łyżki
    pół szklanki wiórek czekoladowych
    2 banany
Wystaw ocenę:

4.36 (215 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki kopce kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , oraz kakao. Wlewamy mleko i olej, dalej miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i foremek na muffinki. Pieczemy 15 minut w 180 st, do suchego patyczka.
    *Kiedy wystygnie, z ciasta ścinamy wierzch, zostawiając nienaruszone boki i spód, resztę wydrążamy. Uzyskamy w ten sposób ,,miseczki" . Odłożone kawałki ciasta kruszymy.
    * Żelatynę namaczamy w ok 3 łyżkach wody, kiedy spęcznieje podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy
    * Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukru pudru wg uznania do smaku, dodajemy wiórki czekoladowe,które wcześniej kruszymy, mieszamy. Małymi strużkami wlewamy żelatynę, mieszamy.
    * Banany przekrajamy wzdłuż na połowę.Następnie kroimy na mniejszą kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Układamy na dnie ciasta. Na owoce wykładamy masę, formujemy ją w kształt kopca. Posypujemy pokruszonym ciastem. Postępujemy tak z każdą babeczką. Odstawiamy do lodówki na min . godzinę do dobrego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować