Dziś proponuję babeczki z jabłkami i cynamonem. Przygotowane są z jabłek bez wcześniejsze duszenia które pokroiłam w kostkę. Babeczki wyszły pyszne i aromatyczne. W sam raz do jesiennej kawki.
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
mąka 2 i 1/2 szk,
masło 190 g,
jajko 1 szt,
cukier puder 5 łyżek,
sól 1 szczypta,
Nadzienie:
jabłka reneta 1 kg,
cukier trzcinowy 3 łyżki,
cynamon 2 łyżeczki,
sok z 1/2 cytryny,
Do posmarowania:
jajko 1 szt,
Do posypania:
cukier puder,
Babeczki z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier trzcinowy, cynamon i wymieszać.
Do miski przesiać mąkę, dodać posiekane zimne masło, jajko, cukier puder oraz sól i zagnieść ciasto. Z ciasta oderwać 1/3 i uformować dwie kule które owinąć folia i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie większą kulę rozwałkować na placek i powycinać z niego kółka tak aby wyłożyć nimi dno oraz boki natłuszczonych foremek na babeczki. Ciasto ponakłuwać i wyłożyć nadzienie jabłkowe. Drugą kulę rozwałkować i za pomocą foremki wycinać kwiatki lub inne wzorki które ułożyć na jabłkach. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze