Babeczki z jabłkami i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś proponuję babeczki z jabłkami i cynamonem. Przygotowane są z jabłek bez wcześniejsze duszenia które pokroiłam w kostkę. Babeczki wyszły pyszne i aromatyczne. W sam raz do jesiennej kawki.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 2 i 1/2 szk,
    masło 190 g,
    jajko 1 szt,
    cukier puder 5 łyżek,
    sól 1 szczypta,
    Nadzienie:
    jabłka reneta 1 kg,
    cukier trzcinowy 3 łyżki,
    cynamon 2 łyżeczki,
    sok z 1/2 cytryny,
    Do posmarowania:
    jajko 1 szt,
    Do posypania:
    cukier puder,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche babeczki

Babeczki z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier trzcinowy, cynamon i wymieszać.
    Do miski przesiać mąkę, dodać posiekane zimne masło, jajko, cukier puder oraz sól i zagnieść ciasto. Z ciasta oderwać 1/3 i uformować dwie kule które owinąć folia i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie większą kulę rozwałkować na placek i powycinać z niego kółka tak aby wyłożyć nimi dno oraz boki natłuszczonych foremek na babeczki. Ciasto ponakłuwać i wyłożyć nadzienie jabłkowe. Drugą kulę rozwałkować i za pomocą foremki wycinać kwiatki lub inne wzorki które ułożyć na jabłkach. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować