Babeczki milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy bazę do kremu, ponieważ musi ona po przygotowaniu chłodzić się kilka godzin. Proces ten można przyspieszyć wkładając ją do zamrażarki i co chwilę mieszać, aby nie zamarzła, ale dobrze się schłodziła.
Do rondelka wlewamy śmietankę i wkładamy pokrojone na kawałki batoniki. Całość podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając aż batoniki się rozpuszczą. Nie doprowadzamy do wrzenia.
Masę chłodzimy.
2.Masło ucieramy na puszystą, jasną masę, następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy.
3.Dodajemy jajka jedno po drugim i miksujemy do połączenia się składników. Składniki suche mieszamy ze sobą w osobnej misce, a następnie dodajemy je razem z mlekiem do masy maślanej i mieszamy całość do połączenia się.
4.Foremki lub blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami.
Pozostałe 2 batoniki kroimy w kostkę tak, aby mieć 12 kawałków (na każdą babeczkę jeden kwadracik).
Ciasto rozkładamy łyżką do papilotek. Najpierw dajemy mniejszą cześć ciasta, wkładamy kawałeczek batonika i następną warstwę masy, trochę więcej niż na spód. Całość ma sięgać 3/4 papilotki.
5.Pieczemy babeczki w temperaturze 190°C przez ok 25 min. (Do suchego patyczka).
6.KREM:
przygotowaną bazę (dobrze schłodzoną) ubijamy na sztywno. Wystudzone babeczki smarujemy kremem i kładziemy na górę gwiazdki milky way.
Komentarze