TORT MILKY WAY

  • wyświetlono: 4717 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort milky way to pyszny, słodki i mleczno - czekoladowy wypiek. Rewelacyjnie się prezentuje na stole ale jeszcze pyszniej smakuje. Taki torcik przygotowałam na urodziny dzieci, aby nacieszyły oczy i podniebienia. Udekorować można go dowolnie, według własnej fantazji.

Mariola123
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

SKŁADNIKI :

5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g )
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
2 łyżki ciemnego kakao

MASA MLECZNA :

200 ml mleka pełnego
2 szklanki mleka w proszku ( 220 g )
200 g naturalnego masła
1/2 szklanka cukru
MASA Z MASCARPONE :

300 śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
2 cukry waniliowe
1 łyżka cukru
1 łyżka żelatyny rozmieszanej w 1/4 szklance wrzątku

DEKORACJA :

100 g czekolady deserowej + 3 łyżki mleka
5 batoników milky way
czekoladki gwiazdki - milky way
2 batoniki crispy rolls

Sposób przygotowania przepisu:

TORT MILKY WAY

  • CIASTO1. BISZKOPT - Całe jajka ubijamy mikserem na puch, dodajemy cukier, dalej ubijamy, następnie wlewamy olej i wsypujemy pomieszane mąki z kakao. Biszkopt delikatnie mieszamy, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 ( może być również mniejsza ), wyłożoną folią i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C.
    MASA -mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy aż będzie dobrze roztarte. Następnie wlewamy ostudzone mleko z cukrem, po chwili wsypujemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Masa stanie się gęsta i gładka. Po chwili zacznie gęstnieć.
    Biszkopt przecinamy na 3 równe połówki. Pierwszy blat, umieszczamy na talerzu, nasączamy go słodką herbatą, wykładamy część masy, przykrywamy następnym blatem ciasta, nasączamy i masa, znowu ciasto, nasączamy i rozsmarowujemy resztę masy. Wyrównujemy boki ciasta i odkładamy go do lodówki. W między czasie zrobimy drugą masę.
    MASA 2 -bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na gęsto, kiedy jest już sztywna dodajemy mascarpone i dobrze ucieramy. Wlewamy teraz rozpuszczoną żelatynę i szybko miksujemy.
    Tort wyjmujemy z lodówki, rozkładamy masę na wierz i boki, wyrównujemy. Trochę masy odkładamy do miseczki, będzie do dekoracji.
    Na boki ciasta ( zanim masa zastygnie ) przyklejamy gwiazdki czekoladowe. Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki.
    Kiedy całkowicie masy zastygną, dekorujemy ciasto.
    Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 3 łyżki mleka i ogrzewamy w mikrofalówce około 30 sekund, mieszamy aż powstanie gładka polewa.
  • CIASTO2. Na zimne ciasto wylewamy polewę i szybko wyrównujemy wierzch pozwalając aby czekolada spłynęła po bokach.
    Batoniki kroimy na kawałki, resztę śmietany nakładamy do szprycy i robimy ozdobne rozetki, układamy finezyjnie czekoladki i gotowe.
    Tort chwilkę chłodzimy i można go kroić.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortciasto milky way

Komentarze

Podobne przepisy

milky way

Dodane przez: bunia24

Ciasto Milky Way

Pyszne wilgotne ciasto z masą mleczną...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto Milky way

Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto...

Ciasto Milky way

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Ciasto Milky way

Przepis na pyszne ciasto czekoladowe.

Milky Way z truskawkami

Dodane przez: justi2401

Ciasto "Milky Way" z truskawkami

Kakaowy biszkopt przełożony kremem...

image-1ftjje8

Dodane przez: moonkaa

Panda z kremem Milky Way

Jest przepyszne. A najlepsze jest...

Milky way

Dodane przez: Marica738

Ciasto Milky way

Pierwszy przepis w tym roku, ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE