Ciasto Milky Way bez pieczenia

4.49 (257 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto Milky Way bez pieczenia to ekspresowy deser, który sprawdzi się niezależnie od okazji oraz pory roku. Zawsze będzie na czasie i zapewniam, że posmakuje nie tylko dzieciom, ale również, a nawet przede wszystkim dorosłym! Bo kto się oprze kremowi, który jest obłędnie mleczny, dość słodki i jednocześnie taki... delikatny? Całość doskonale się komponuje z miękkimi herbatnikami i kuszącą polewą czekoladową.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 20 x 20 cm)
    Masa:
    3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    200g masła/margaryny
    3 szklanki mleka w proszku (około 330g; nie granulowanego!)
    Polewa:
    150g czekolady (u mnie 75g mlecznej i 75g gorzkiej)
    50 ml mleka/śmietanki
    Ponadto:
    190-200g herbatników kakaowych
Wystaw ocenę:

4.49 (257 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Batony

Ciasto milky way bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę.
    Mleko (zwykłe) z cukrami należy umieścić w garnuszku i mieszając - zagotować, aby rozpuściły się oba cukry.
    Mieszankę zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Po tym czasie miękkie masło utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania stopniowo połączyć (*) z uprzednio przygotowanym słodkim mlekiem.
    Następnie partiami (!) wsypać mleko w proszku.
    Masę dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji oraz podzielić na dwie części.
    Przygotować polewę.
    Czekoladę z dodatkiem mleka/śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
    Ciasto.
    Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników (**), połowę masy mlecznej, herbatniki, resztę masy oraz ponownie ciastka.
    Na końcu wierzch ciasta równomiernie pokryć płynną polewą czekoladową.
    Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Porady

(*) Mleczną mieszankę należy dodawać po kilka łyżek, bo inaczej z masła mogą porobić się grudki i będzie wyglądało na zważone. Jeśli mimo wszystko tak się stanie - bez paniki, gdyż podczas stopniowego dodawania mleka w proszku grudki znikną. (**) W niektórych przepisach herbatniki należy moczyć w dodatkowym mleku, ale moim zdaniem to zbędne, ponieważ ciastka i tak miękną pod wpływem masy. Dlatego najlepiej, aby ciasto przestało w lodówce całą noc i wtedy będzie idealne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować