Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy

  • wyświetlono: 495 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jeśli lubicie ostre smaki koniecznie musicie wypróbować tę pastę! Dzięki połączeniu wielu ciekawych przypraw jest bardzo aromatyczna i oryginalna w smaku. Dla mnie stanowi wspaniały dodatek do świeżych warzyw.

ikonka
  • 1 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- około 1 cm świeżego imbiru
- 1 świeża papryczka chilli
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka curry
- szczypta chili pieprz cayenne
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek
- pieprz
- sól

Sposób przygotowania przepisu:

Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy

  • 1. Soczewicę wypłukać (zasada jest taka jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta).
  • 2. Papryczki chilli drobno siekamy. Imbir obrać i zetrzeć.
  • 3. Na patelce rozgrzać olej. Dodać gorczycę i prażyć około 1 minutę. Dodać posiekaną papryczkę i starty imbir. Podsmażyć chwilę i dodać kumin, czosnek granulowany, curry, cayenne, kolendrę i pieprz. Wszystko smażyć około 1 minutę i dodać soczewicę. Soczewicę smażyć około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Dodać przecier pomidorowy i sos sriracha/samba olek, odrobinę soli i mieszać. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut do całkowitego odparowania bulionu. Co jakiś czas mieszać.
  • 4. Ugotowaną soczewicę zblendować na gładką pastę. Jeśli nasza pasta jest zbyt gęsta dodać oliwę z oliwek lub olej. Gotową pastę przełożyć do miseczki/pojemnika i przechowywać w lodówce.

    Smacznego ;)

Porady

Pasta idealnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek lub jako gęsty dip do świeżych warzyw, czy chlebków naan.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

imbirsoczewicakuchnia indyjskachiliwegewegańskiefitpasty i smarowidłaaromatyczne przyprawypatigotuje

Komentarze

Podobne przepisy

Pasta z łososia i soczewicy

Dodane przez: zzewa

Pasta z łososia i soczewicy

Zdrowa i smaczna pasta na kanapki

Pasta do chleba z soczewicy

Dodane przez: anemon

Pasta do chleba z soczewicy

Pikantna pasta z soczewicy świetnie...

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Dodane przez: kasia_m86

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Pyszna pasta kanapkowa. Używam...

image-0eemb98

Dodane przez: lagatal

Pasta curry z soczewicy

Kanapkowa pasta na ostro z dodatkiem...

Pasta z kaszy gryczanej i soczewicy

Dodane przez: Aneta_77

Pasta z kaszy gryczanej i soczewicy

Pyszna, zdrowa pasta do pieczywa...

Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

Dodane przez: Ola1984

Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

Pasta z fasoli i suszonych pomidorów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE