Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki

4.49 (149 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zdecydowanie jedna z moich ulubionych past ! Słodko-pikantna, idealna na kanapki, do posmarowania tortilli czy jako dodatek

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
    2 większe marchewki
    Kawałek pora
    Olej
    Kurkuma, czerwona papryka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasty

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewamy wodą lekko ponad jej poziom i gotujemy do miękkości (lekkiego rozgotowania).
    Marchewkę ścieramy na tarce, pora drobno kroimy.
    Na odrobinie oleju podsmażamy pora. Dodajemy marchewkę. Mieszamy.
    Podlewamy odrobiną wody, dodajemy łyżeczkę kurkumy i słodkiej papryki. Dusimy do miękkości.
    Teraz wystarczy wymieszać ugotowaną soczewicę z warzywami i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Można również całość zmiksować na gładką pastę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasta z cieciorki i marchewki

To może cię zainteresować