Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów.

4.5 (171 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam różne pasty do pieczywa.Tym razem przygotowałam pastę z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów.Pasta jest bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku.Najlepiej smakuje z domowym pieczywem.Dodam też,że jest bardzo syta.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    1 ząbek czosnku
    6 suszonych pomidorów
    oliwa z suszonych pomidorów według uznania
    sól i pieprz do smaku
    dowolne przyprawy suszone np.bazylia,papryka,koperek,pietruszka,chili,tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasty

Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu.Następnie studzimy.
  • 2. Do przestudzonej soczewicy dodajemy obrany ząbek czosnku i suszone pomidory.Całość miksujemy blenderem na gładką masę.Na koniec dodajemy oliwę z suszonych pomidorów (około 3 łyżki ) i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i dowolnymi przyprawami.

Porady

Ja użyłam gotowej przyprawy węgierskiej mieszanki suszonych przypraw.Ilość oliwy jest dowolna,chodzi o to ,żeby pasta nie była zbyt sucha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Suszone pomidory Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować