Wegański sernik mango

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przygotowując ten sernik/tofurnik, zwracałam też uwagę na jakość dodatków, bo chciałam dać go spróbować dzieciom. Zosia jest duża, nie szkodzą jej produkty mleczne i śmiało może jeść do woli tradycyjne serniki i nic jej nie będzie. Jednak jak jest z Jankiem, tego nie wiadomo.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (tortownica 22cm)

    Kruche ciasto na spód:

    - 1szklanka i trochę mąki pszennej

    - 1/3 kostki roślinnej margaryny

    - cukier według uznania, ja dałam na oko może 0,5szklanki

    - w razie potrzeby odrobinka zimnej wody

    Warstwa "serowa":

    - 0,5 szklanki kaszy jaglanej

    - 1,5 szklanki wody

    - 2 łyżeczki przyprawy do sernika

    - woda z puszki mleka kokosowego

    - 2 kostki naturalnego tofu

    - 1 jogurt roślinnego mango-ananas

    - niepełna szklanka zmiksowanego mango lub pulpy z puszki

    - kilka kropel aromatu śmietankowego

    - 1 łyżka soku z cytryny

    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    - 1 dodatek do sernika "mix"

    - szczypta kardamonu

    Warstwa mango:

    - 1 puszka pulpy mango

    - 3-4 łyżeczki agaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto

Wegański sernik mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce około godzinę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wyklejamy ciasto. Spód podpiekamy 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy masę:

    Pół szklanki kaszy jaglanej przelewamy wrzątkiem na sitku. Wrzucamy do 1,5 szklanki wrzątku i rozgotowujemy najbardziej jak się da. Jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę wody. Kiedy woda odparuje, dodajemy płynną część z puszki z mlekiem kokosowym i gotujemy aż odparuje ale ostrożnie, bo teraz może łapać dno. Ma być totalna paska. Paćkę studzimy.

    Ostudzoną breję jaglano-kokosową miksujemy na gładko blenderem. Dodajemy połamane tofu, jogurt roślinny i miksujemy na jak najgładszą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód, równamy i pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Studzimy.
  • 3. Pulpę z mango zagotowujemy przez 2-3 minuty z agarem i wylewamy na warstwę serową. Jak przestygnie, chowamy do lodówki.

    Kroimy i podajemy najlepiej następnego dnia.



    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować