Sernik z mango

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik z dużą ilością mango, które dodałam do ciasta, i zrobiłam galaretkę. Ozdobiłam różą z tego owocu. Serniczek wyszedł pyszny, aksamitny. Jestem fanką serników i mogłabym je jeść codziennie w różnych smakach. Polecam do kawy i zapewniam że na kawałku nie poprzestaniecie.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:

    170 g ciastek
    2 łyżki kakao
    50 g masła

    sernik:
    75 dkg sera twarogowego półtłustego
    250 ml śmietany kremówki 30 %
    250 ml jogurtu greckiego
    4 jajka
    1 budyń
    2/3 szklanki cukru pudru
    1 cytryna
    1 mango

    galaretka:
    1 mango duże
    1 łyżeczka czubata żelatyny
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1/3 opakowania galaretki cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski, dodaje kakao, roztopione masło i łączę. Formę o średnicy 22 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę ciasteczkową, ugniatam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 5 minut.

    Sernik:
    Ser miele dwa razy, przekładam do miski, dodaję jajka, cukier, budyń,jogurt, śmietanę, skórkę startą z cytryny, i sok z cytryny. Mieszam mikserem do połączenia składników, ale nie długo bo masa się napowietrzy. Mango obieram i kroje w kostkę. Na podpieczony zimny spód wylewam 1/3 masy serowej, układam połowę kostek mango, na to kolejne 1/3 masy i mango i resztę masy wylewam. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni termoobieg, wstawiam miskę z gorącą wodą, wstawiam sernik i piekę 15 minut. Potem zmniejszam na 130 minut i piekę jeszcze 45 minut. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i studzę sernik w piekarniku.

    Galaretka:

    Mango obieram, kilka plasterków owocu odcinam do róży, resztę miksuję blenderem. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody, dodaję do musu mango. Połowę odlewam i dodaję jogurt. Na wystudzony sernik wylewam masę mango z jogurtem, na to mus mango. Dekoruję plastrami mango. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody gorącej i zacznie tężeć polewam nią róże. Sernik wstawiam do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Mango Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować