1.SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół).
Świeże mango obieramy i wycinamy miąższ. Miąższ z mango miksujemy blenderem na gładki mus.
Do większej miski wkładamy ser twarogowy, budyń, miąższ z mango, cukier i ekstrakt waniliowy. Miksujemy razem aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.
Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
PIANKA: Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) i studzimy ją. Żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.
Piankę śmietankową wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.
WIERZCH: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Gdy przestygnie dodajemy do niej miąższ z 4 owoców marakui i mieszamy. Następnie wylewamy całość na wierzch sernika. Sernik odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Życzę smacznego
Komentarze