Sernik mango

  • wyświetlono: 548 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny sernik o egzotycznym smaku. Orzeźwiający dzięki marakui. Delikatny i kremowy.

Cukiereczek
  • 17 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

• SPÓD:
• 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
• 80g masła,
• MASA SEROWA:
• 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
• ¾ szklanki cukru,
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
• 3 duże jajka,
• 2 łyżki budyniu śmietankowego,
• 1 duże dojrzałe mango lub 250g miąższu mango z puszki,
• PIANKA:
• 1 łyżka cukru waniliowego,
• 3 czubate łyżki cukru pudru,
• 1 łyżeczka soku z cytryny,
• 500g śmietany kremówki (30 lub 36%),
• 12g żelatyny + ¼ szklanki gorącej wody,
• WIERZCH:
• 4 marakuje,
• 1 galaretka cytrynowa,
• 300ml wody,

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik mango

  • 1. SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
    MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół).
    Świeże mango obieramy i wycinamy miąższ. Miąższ z mango miksujemy blenderem na gładki mus.
    Do większej miski wkładamy ser twarogowy, budyń, miąższ z mango, cukier i ekstrakt waniliowy. Miksujemy razem aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.
    Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.
    Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    PIANKA: Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) i studzimy ją. Żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.
    Piankę śmietankową wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.
    WIERZCH: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Gdy przestygnie dodajemy do niej miąższ z 4 owoców marakui i mieszamy. Następnie wylewamy całość na wierzch sernika. Sernik odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastomangosernikmarakuja

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik piernikowy z mango

Dodane przez: mysza75

Sernik piernikowy z mango

Delikatny, puszysty sernik piernikowy...

Sernik na zimno z jagodami i mango

Dodane przez: Ola1984

Sernik na zimno z jagodami i mango

Prosty, szybki w przygotowaniu...

sernik

Dodane przez: klaudia1984

Sernik z mango i białą czekoladą

Kremowy sernik z mango i białą...

Sernik mango z jogurtów

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik mango z jogurtów

Sernik z jogurtów greckich w połączeniu...

1

Dodane przez: Cukiereczek

Sernik mango-truskawka

Pyszny i orzeźwiający sernik z...

sernik  na zimno z  garaletka i pirre z mango

Dodane przez: Bożena Z.

Sernik na zimno z garaletką pomarańczową...

polecam lekki delikatny sernik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE