Sernik mango

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny sernik o egzotycznym smaku. Orzeźwiający dzięki marakui. Delikatny i kremowy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • SPÓD:
    • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
    • 80g masła,
    • MASA SEROWA:
    • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    • 3 duże jajka,
    • 2 łyżki budyniu śmietankowego,
    • 1 duże dojrzałe mango lub 250g miąższu mango z puszki,
    • PIANKA:
    • 1 łyżka cukru waniliowego,
    • 3 czubate łyżki cukru pudru,
    • 1 łyżeczka soku z cytryny,
    • 500g śmietany kremówki (30 lub 36%),
    • 12g żelatyny + ¼ szklanki gorącej wody,
    • WIERZCH:
    • 4 marakuje,
    • 1 galaretka cytrynowa,
    • 300ml wody,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
    MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół).
    Świeże mango obieramy i wycinamy miąższ. Miąższ z mango miksujemy blenderem na gładki mus.
    Do większej miski wkładamy ser twarogowy, budyń, miąższ z mango, cukier i ekstrakt waniliowy. Miksujemy razem aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.
    Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.
    Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    PIANKA: Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) i studzimy ją. Żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.
    Piankę śmietankową wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.
    WIERZCH: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Gdy przestygnie dodajemy do niej miąższ z 4 owoców marakui i mieszamy. Następnie wylewamy całość na wierzch sernika. Sernik odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Marakuja Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
SERNIK CHIA Z MANGO na zimno | rita creative

To może cię zainteresować