TORT PIERNIKOWY z kremem orzechowym, nasączony miodem pitnym trójniakiem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort można powiedzieć, że robi się przez ok. 6 tygodni, bo tyle dojrzewa piernik. Tort idealny na Boże Narodzenie i już koniec października, początek listopada należy rozpocząć robienie piernika. Sam tort jest obłędny, fantastyczny, delikatne płatki piernika przełożone lekkim kremem orzechowym, przełamane smakiem miodu pitnego. Ja osobiście robię ten tort na Boże Narodzenie i jest on już tradycją w naszym domu, a to, że wszyscy szczególnie na niego czekają to już inna historia...

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Składniki na piernik:
    500ml miodu np. wielokwiatowy naturalny
    1 szklanka cukru
    1 kg mąki
    250g masła
    3 jajka
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 szklanki mleka
    0,5 łyżeczki soli
    Przyprawa do piernika opakowanie, ale uwaga! bez mąki ( czytaj etykiety) najlepiej np. Kotanyi
    Krem orzechowy:
    170g cukru pudru
    200g masła o temp. pokojowej
    150g orzechów drobno zmielonych
    3 żółtka temp. pokojowa
    1 duży cukier wanilinowy
    1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18%- temp. pokojowa
    sok z połowy cytryny
    250g serka mascarpone temp. pokojowa

    Do nasączenia blatów Miód Pitny Trójniak
    Dżem lub konfitura z czarnej porzeczki inna nie będzie na tyle kwaśna, żeby przełamać słodki smak
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Piernik

Tort piernikowy z kremem orzechowym, nasączony miodem pitnym trójniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie piernika 1. Rozpoczynamy od przygotowania piernika, który w stanie surowym spędzi w lodówce najlepiej min. 6 tygodni. Tydzień przed Wigilią wypiekamy blaty, dzień przed Wigilią przekładamy kremem i składamy tort.

    Miód, cukier, masło zagotować- dobrze wystudzić
  • Poernik w trakcie przygotowania 2. Do masy dodać jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sól.
  • Mieszanie składników 3. Dobrze wymieszać np. robotem z końcówką to gęstych mas, ponieważ ciasto jest dosyć gęste. Przełożyć do np. emaliowanego dużego garnka z pokrywką i wstawić do lodówki na ok. 4-6 tygodni. Ciasto będzie twardnieć i gęstnieć do konsystencji plasteliny.
  • Pieczenie blatów piernika 4. Tydzień przed Wigilią, ciasto porcjujemy. Zazwyczaj z takiej ilości ciasta powstaje tort i jeszcze ciasteczka pierniczki. Można parę ciastek pokruszonych zostawić w słoiku przyda się w ciągu roku do np. ryby z sosem piernikowym lub do deserów.
    Wałkujemy krążki piernika na dowolny wymiar np. 26cm średnicy. Ważne, aby rozwałkować je bardzo cieniutko np. 3-4 mm, ponieważ ciasto bardzo szybko rośnie. Zazwyczaj tort robie z 6-8 blatów. Rozgrzać piekarnik 170st. przygotować 6-8 blatów, najlepiej dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na moją blache mieści sie tylko jeden blat dlatego upieczony wyciągam i na drugiej blaszce surowy wkładam do piekarnika i tak co chwile do upieczenia wszystkich. Blaty pieką sie ok. 4min. należy pilnować, aby sie nie spaliły. Zróbmy zawsze jeden na próbe, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Upieczone blaty, wystudzone przekładam papierem , układam jedem na drugim i szczelnie owijam folią spożywczą. na tydzień w chłodne miejsce.
  • Robienie kremu. 5. Dzień przed Wigilią robimy krem i składamy tort.

    Przygotowanie kremu orzechowego:
    1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
    2. Pojedynczo dodawać żółtka i ucierać mikserem, dodać orzechy.
    3. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i serkiem mascarpone.
    4. Do masy maślanej powoli, partiami dodawać masę śmietanową i mieszać na niskich obrotach mikserem.
  • Przekładanie kremem 6. Przygotuj blaty piernikowe upieczone tydzień wcześniej. Każdy nasącz/posmaruj miodem pitnym, posmaruj dżemem porzeczkowym (lub co drugi blat dżemem) nakładaj krem orzechowy ok. 0,5 cm. i powtarzaj czynność, aż powstanie tort z 6-8 blatów. Pozostałym kremem posmaruj cały tort i obsyp mielonymi orzechami.
  • Gotowy tort piernikowy 7. Tort ozdabiaj wg. uznania. Możesz polać go gorzka czekoladą i przyozdobić pierniczkami. Rozbudź wyobraźnie i zrób tort arcydzieło!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM

To może cię zainteresować