Tort czekoladowo-waniliowy

4.46 (189 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Tort o którym niejeden z nas marzył w dzieciństwie. Tort wykonany z niezawodnego biszkoptu, dwóch rodzajów kremów: waniliowego i czekoladowego .

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na biszkopt : ( tortownica 26 cm )*
    - 7 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

    Składniki na krem czekoladowy:
    - 300g miękkiego masła
    - 150g cukru pudru
    - 5 łyżek kakao

    Składniki na krem waniliowy:
    - 300 g miękkiego masła
    - 100g cukru pudru
    - laska wanilii ( ja użyłam 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
    - łyżeczka soku z cytryny ( ja dodałam 2 łyżki stołowe)

    Dodatkowo:
    - 1 słoik konfitury malinowej
    - 1 opakowanie bezików
    - 2 opakowanie lentilek lun M&M
    - garść cukierków pudrowych
    - do nasączania biszkoptu: woda z sokiem z cytryny
Wystaw ocenę:

4.46 (189 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo-waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowo- waniliowy 1. Przygotowanie biszkoptu
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę dodać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.  
  • Tort czekoladowo-waniliowy 2. Przygotowanie masy czekoladowej:
    Mikserem utrzeć masło na puszysty krem, dodać stopniowo cukier puder i kakao.
    Przygotowanie masy waniliowej:
    Mikserem utrzeć masło na puszysty krem, dodać stopniowo cukier puder, sok z cytryny , miąższ wydrążony z laski wanilii.
  • 3. Przygotowanie tortu:
    - biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
    - pierwszy blat umieść na paterze nasączyć i wyłożyć na niego 2/3 kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem.
    - kolejny blat nasączyć wyłożyć pozostałe 1/3 kremu, następnie konfiturę malinową a na nią pokruszone bezy. Przykryć ostatnim blatem i nasączyć. Cały tort dokładnie obłożyć kremem waniliowym i udekorować dropsami oraz kolorowymi czekoladkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

4.46 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-truskawkowy

To może cię zainteresować