tort truskawkowo - waniliowy

  • wyświetlono: 319 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wyśmienity tort z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym, idealny na urodziny, imieniny lub przyjęcie komunijne.

  • 16 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

biszkopt:
5 jaj
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1,25 szklanki mąki
1,25 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
2 duże opakowania budyniu waniliowego
1,2 l mleka
300 g masła
4 łyżki cukru

dodatkowo:
słoiczek dżemu truskawkowego
1 opakowanie galaretki truskawkowej
6 - 8 średnich truskawek

na wierzch:
1 opakowanie galaretki truskawkowej
300 ml śmietany 30 %
kilka truskawek
garść wiórek kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

tort truskawkowo - waniliowy

  • 1. biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier aż do rozpuszczenia, a na końcu po 1 żółtku powoli ubijając po każdym. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia w 2 turach mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie i piec ok 25 minut. Upiec 2 takie biszkopty i po wystudzeniu przekroić każdy na pół.
  • 2. krem:3 szklanki mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń z cukrem, dodać do gotującego się mleka i zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli przestudzony budyń aż do uzyskania jednolitego kremu.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i wylać do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą. Odstawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w kosteczkę.
  • 4. Mocno schłodzoną śmietanę ubić do sztywności, następnie dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,7 szklanki wrzątku.
  • 5. sposób złożenia: Pierwszy blat biszkoptu posmarować cienko dżemem truskawkowym, wyłożyć 1/3 cześć masy budyniowej, następnie 1/3 pokrojonych truskawek i 1/3 pokrojonej galaretki. Przykryć drugim blatem i postępować identycznie. Wierzch i boki tortu obłożyć masą śmietanową z galaretką, Udekorować wedle uznania, a boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortgalaretkaTruskawkiurodzinykrem budyniowykomuniaimieniny

Komentarze

Podobne przepisy

Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową

Dodane przez: 2milutka

Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową

Wilgotne biszkoptowe blaty nasączone...

TORT ŚMIETANOWO-TRUSKAWKOWY

Dodane przez: Asica35

LEKKI TORT ŚMIETANOWO-TRUSKAWKOWY

Lekki tort o smaku truskawkowym...

tort

Dodane przez: rozaroza

Tort truskawkowo-pistacjowy

Pyszny i prosty biały tort (dwie...

Tort brzoskwiniowy z waniliowym kremem budyniowym

Dodane przez: Wiater Barbara

Tort brzoskwiniowy z waniliowym kremem budyniowym

Tort brzoskwiniowy przełożony waniliowym...

Tort śmietankowo - truskawkowy

Dodane przez: Natka93

Tort śmietankowo - truskawkowy

Delikatny tort na urodziny dziecka....

WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWY

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWY

Niebiański TORT TRUSKAWKOWY...Biszkopt...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE