tort truskawkowo - waniliowy

3.5 (2 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wyśmienity tort z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym, idealny na urodziny, imieniny lub przyjęcie komunijne.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jaj
    pół szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1,25 szklanki mąki
    1,25 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:
    2 duże opakowania budyniu waniliowego
    1,2 l mleka
    300 g masła
    4 łyżki cukru

    dodatkowo:
    słoiczek dżemu truskawkowego
    1 opakowanie galaretki truskawkowej
    6 - 8 średnich truskawek

    na wierzch:
    1 opakowanie galaretki truskawkowej
    300 ml śmietany 30 %
    kilka truskawek
    garść wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Galaretki

Tort truskawkowo - waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier aż do rozpuszczenia, a na końcu po 1 żółtku powoli ubijając po każdym. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia w 2 turach mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie i piec ok 25 minut. Upiec 2 takie biszkopty i po wystudzeniu przekroić każdy na pół.
  • 2. krem:3 szklanki mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń z cukrem, dodać do gotującego się mleka i zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli przestudzony budyń aż do uzyskania jednolitego kremu.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i wylać do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą. Odstawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w kosteczkę.
  • 4. Mocno schłodzoną śmietanę ubić do sztywności, następnie dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,7 szklanki wrzątku.
  • 5. sposób złożenia: Pierwszy blat biszkoptu posmarować cienko dżemem truskawkowym, wyłożyć 1/3 cześć masy budyniowej, następnie 1/3 pokrojonych truskawek i 1/3 pokrojonej galaretki. Przykryć drugim blatem i postępować identycznie. Wierzch i boki tortu obłożyć masą śmietanową z galaretką, Udekorować wedle uznania, a boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować