Tort truskawkowo - waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier aż do rozpuszczenia, a na końcu po 1 żółtku powoli ubijając po każdym. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia w 2 turach mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie i piec ok 25 minut. Upiec 2 takie biszkopty i po wystudzeniu przekroić każdy na pół.
2.krem:3 szklanki mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń z cukrem, dodać do gotującego się mleka i zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli przestudzony budyń aż do uzyskania jednolitego kremu.
3.Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i wylać do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą. Odstawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w kosteczkę.
4.Mocno schłodzoną śmietanę ubić do sztywności, następnie dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,7 szklanki wrzątku.
5.sposób złożenia: Pierwszy blat biszkoptu posmarować cienko dżemem truskawkowym, wyłożyć 1/3 cześć masy budyniowej, następnie 1/3 pokrojonych truskawek i 1/3 pokrojonej galaretki. Przykryć drugim blatem i postępować identycznie. Wierzch i boki tortu obłożyć masą śmietanową z galaretką, Udekorować wedle uznania, a boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Komentarze