Tort czekoladowo-truskawkowy

4.46 (181 ocen)

  • 2 godz.

Taki tort sprezentowałam sobie na dzisiejsze urodziny. Całej rodzince bardzo smakował no i zrobił na wszystkich wrażenie :) Jest z nim trochę pracy, ale efekt wart jest tego wysiłku i poświęconego czasu :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt (składniki x2):
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem biały:
    400 ml śmietany 30 %
    300 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    750 g truskawek

    Krem czekoladowy:
    250 ml śmietany 30 %
    200 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    50 g mlecznej czekolady

    Dodatkowo:
    1-1,5 kg truskawek
    rurki waflowe (zużyłam 6 opakowań po 160 g)
Wystaw ocenę:

4.46 (181 ocen)

Tort czekoladowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowo-truskawkowy 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Potrzebujemy dwa identyczne biszkopty więc składniki należy zwiększyć x2. Ostudzone biszkopty przekrawamy na dwa krążki.
  • Tort czekoladowo-truskawkowy 2. Krem biały: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i dokładnie całość miksujemy. Truskawki kroimy w średniej wielkości kostkę. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze i zakładamy obręcz od tortownicy. Smarujemy 1/3 kremu na na kremie rozkładamy 1/3 pokrojonych truskawek. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy, smarujemy 1/3 kremu i rozkładamy 1/3 truskawek. Przykrywamy trzecim biszkoptem, dociskamy, smarujemy resztą kremu i wykładamy resztę truskawek. Przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Wkładamy do lodówki aby tort się schłodził.
  • Tort czekoladowo-truskawkowy 3. Krem czekoladowy: Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder, kakao i studzoną czekoladę i dokładnie całość miksujemy. Gotowym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.
  • Tort czekoladowo-truskawkowy 4. Dekoracja: Rurki waflowe przycinamy nożem do pożądanej długości w zależności od tego czy chcemy aby wystawały ponad tort czy nie. Ja przycinałam na długość ok. 1,5 cm większa niż był tort. Polecam użyć w tym celu noża z ząbkami. Gotowymi rurkami obkładamy tort dookoła stroną którą docinaliśmy na dół. Każdą rurkę lekko dociskamy. Na koniec cały tort opasujemy folią spożywczą, aby rurki się nie odkleiły i wstawiamy na kilka minut do lodówki. Truskawki płuczemy, osączamy na durszlaku a następnie na papierowym ręczniku a następnie układamy na wierzchu tortu. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem ściągamy folię spożywczą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone Owoce Mąka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

4.46 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-truskawkowy

To może cię zainteresować