Tort czekoladowo-pistacjowy

3 (7 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten torcik przygotowałam dla synka na urodziny. Jest miłośnikiem czekolady i pistacji, dlatego te składniki znalazły się w torcie. Słodki tort dla absolutnych fanów czekolady, której słodycz doskonale przełamuje krem ze słonymi pistacjami.

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    1) 3 jajka
    2) 75 g mąki pszennej
    3) 25 g kakao
    4) 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5) 100 g cukru
    6) łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
    Krem czekoladowy:
    1) 30 g czekolady gorzkiej
    2) 125 g czekolady mlecznej
    3) 80 g mascarpone
    4) 200 ml śmietany 36%
    Krem pistacjowy:
    1) 100 g białej czekolady
    2) 100 g śmietanki 36%
    3) 250 g mascarpone
    4) 100 g pistacji solonych
    Do obłożenia
    1) 100 g czekolady gorzkiej
    2) 100 g czekolady mlecznej
    3) 200 g masła
    4) 100 g śmietany 36%
    Dodatkowo:
    1) dżem śliwkowy lub porzeczkowy
    2) 250 ml przegotowanej wody
    3) sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

3 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort czekoladowo-pistacjowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    1) Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.
    2) Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka i ubijamy do połączenia.
    3) Do masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. (możemy również wszystko wymieszać za pomocą miksera ustawionego na najniższych obrotach, ale ostrożnie tylko tak, aby składniki się połączyły).
    4) Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm i pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Krem czekoladowy:
    1) Śmietankę podgrzewamy i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
    2) Miksujemy mascarpone ze śmietanką i czekoladą do połączenia składników.
  • 3. Krem pistacjowy:
    1) Pistacje rozdrabniamy w moździerzu lub miksujemy blenderem na drobniutkie kawałeczki.
    2) Białą czekoladę łamiemy na kawałki.
    3) Śmietankę lekko podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
    4) Mascarpone miksujemy z ostudzoną śmietanką i czekoladą. Pod koniec miksowania dodajemy pokruszone pistacje i krótko (do połączenia składników) miksujemy.
  • 4. Składanie tortu:
    1) Wodę mieszamy z sokiem z cytryny
    2) Wystudzony biszkopt kroimy w poprzek na trzy blaty. Pierwszy blat delikatnie skrapiamy wodą z sokiem z cytryny i smarujemy dżemem śliwkowym lub porzeczkowym, a następnie smarujemy kremem czekoladowym. Następnie układamy drugi blat, który również nasączamy wodą cytrynową, smarujemy dżemem i kremem pistacjowym. Na wierzchu układamy ostatni blat, który również nasączamy wodą cytrynową. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził.
  • 5. Tynk:
    1) Przygotowujemy krem do obłożenia tortu. Najpierw w garnuszku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
    2) Masło ubijamy na puszystą masę, a następnie partiami dodajemy ostudzoną śmietanę z czekoladą i miksujemy na najniższych obrotach.
  • 6. Schłodzony tort tynkujemy kremem czekoladowym przy pomocy skrobki/packi do ciasta. Po położeniu każdej czekoladowej warstwy warto wstawić tort do lodówki na kilka minut, tak aby na koniec uzyskać gładką i równą powierzchnię po bokach i na wierzchu tortu. Na koniec dekorujemy w wybrany sposób.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pistacje

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

To może cię zainteresować