Tort urodzinowy dla księżniczki

4.5 (185 ocen)

Tort był niespodzianką urodzinowej dla mojej córki Emilki z okazji jej 6 urodzin. Zawiera wszystko to co solenizantka lubi: ciasto czekoladowe, bitą śmietanę, owoce, lizaki, marshmallow posypkę perłow

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej wcześniej
    - 150g miękkiego masła
    - 150g drobnego cukru do wypieków
    - 150g mąki
    - 6 jaj
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na krem do tortu:
    - ok 500ml śmietany kremówki 36% ( ja użyłam double cream)*
    - 2-2,5 łyżki cukru pudru (do smaku)
    - 450g wiśni wydrylowanych, mrożonych, świeżych lub z kompotu
    - 150ml soku z wiśni do nasączenia biszkoptu

    Składniki do dekoracja tortu:
    - 300g masła
    - 300g cukru pudru
    - 1-2 łyżcki mleka
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    - barwnik spożywczy ( w żelu lub w proszku)

    Dodatkowo:
    - pianki marshmallow
    - posypki i perełki do dekoracji ciast i tortów
    - lizaki
    - lukier plastyczny różowy (użyłam gotowego)**
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort urodzinowy dla księżniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort dla księżniczki 1. Forma do pieczenia: tortownica 20cm
    Czekoladę rozpuścić. Rada dla ostrożnych: czekoladę można rozpuszczać w kąpieli wodnej. Efekt ten sam ale mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia. Mikserem ucierać masło, dodając lekko przestudzoną roztopioną czekoladę. Miksując dalej dodać żółtka ( pojedynczo) , cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Oddzielone białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Masę podzielić na dwie części. Jedną część ciasta przełożyć do wyłożonej formy do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 170ºC przez około 15-20min ( do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, przestudzić. To samo powtórzyć z drugą częścią. Każdy z upieczonych biszkoptów przekroić na pół. Łącznie mamy mieć cztery blaty.
  • Tort dla księżniczki 2. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

    Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć sokiem z wiśni, dodać 1/3 bitej śmietany, ułożyć owoce, przykryć blatem , powtórzyć czynność dwa razy, pamiętajmy aby nie dekorować tortu z zewnątrz.
  • Tort dla dziewczynki. 3. Masa do dekoracji tortu:

    Masło ucierać gdy będzie miękkie dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawać cukier puder, nie przerywając ucierania. Miksować do momentu aż masa stanie się puszysta i gładka. Do gotowej masy maślanej dodać odrobinkę barwnik ( pamiętajmy że barwniki bardzo intensywnie barwią).

    Tak przygotowanym kremem udekorować tort z zewnątrz. Ozdobić tort.
  • Dekorowanie motylkami 4. * ja do przełożenia toru użyłam "double cream" ta kremówka jest bardzo sztywna nie potrzebuje żelatyny. Jeśli tort jest do natychmiastowego spożycia, nie potrzebujemy żelatyny. Jeżeli ma posiedzieć dłużej proponuje 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia się żelatyny ( żelatyna ma być ostudzona ale lekko ciepła) i wtedy dodać do ubitej śmietany kremówki miksując.

    ** skorzystałam z gotowej masy plastycznej, dodatkowo zakupiłam foremki do wykrawania, które są dostępne również w Polsce . Foremki można wykorzystać ponownie do dekoracji innych tortów, babeczek. Zamiast takich motylków alternatywą będą żelki serduszka itp...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować