REKLAMA

Tort czekoladowo-kawowy

wyświetlono: 5153 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Tort czekoladowo-kawowy można zrobić w prostokątnej formie. U mnie w okrągłej z delikatną dekoracją, jako tort.

opublikowany: 07.12.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, zaparzonej łyżką wrzątku
    1 łyżka likieru kawowego
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Pianka:
    500 ml śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    200 ml mleka
    1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    4 żółtka
    50 g gorzkiej czekolady
    50 ml likieru kawowego
    15 g żelatyny + 30 ml gorącej wody
    100 g cukru

    Glazura:
    160 g czekolady gorzkiej
    180 ml śmietany 30 %
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżka likieru kawowego

    do nasączenia:
    1/3 szklanki dżemu morelowego
    kilka kropli aromatu rumowego
    1/4 szklanki wody
Ocena:

(średnia 4.5 z 142 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowo kawowy 1. Na biszkopt oddzielić białka od żółtek. Żółtka, olej, sok z cytryny i kawę wymieszać.
  • Tort czekoladowo kawowy 2. Białka ubić z solą, następnie z cukrem, wymieszać z masą żółtkową.
  • Tort czekoladowo kawowy 3. Zważyć pozostałe suche składniki, powinno być 125 g. Brakujące gramy uzupełnić mąką. Ja dodałam 80 g. Wymieszać i dodać do białek. Delikatnie wymieszać.
  • Tort czekoladowo kawowy 4. Wylać do formy 22 cm zabezpieczonej papierem do pieczenia i piec 35 min w temp. 180 stopni.
  • Tort czekoladowo kawowy 5. Po upieczeniu zostawić w formie. Odwrócić do góry dnem i postawić na czterech szklankach. Zimne ciasto przekroić na trzy blaty.
  • Tort czekoladowo kawowy 6. Żółtka na piankę ubić z cukrem, dodać kawę i likier. Mleko zagotować i cienkim strumieniem wlewać do żółtek, ciągle mieszać. Postawić na małym ogniu i mieszając podgrzewać do temp. 80 stopni. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę, wymieszać i po lekkim schłodzeniu dodać żelatynę. Po wymieszaniu schłodzić.
  • Tort czekoladowo kawowy 7. Mascarpone wymieszać i powoli dodać krem z żelatyną. Na koniec połączyć z ubitą śmietaną.
  • Tort czekoladowo kawowy 8. Poncz rozsmarować na wszystkie blaty i po kolei wkładać do rantu, przekładając pianką kawowo-czekoladową. Schłodzić w lodówce .
    Czekoladę na glazurę połamać, zalać gorącą śmietaną. Wymieszać i dodać likier i olej. Schłodzić wylać na tort czekoladowo-kawowy i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: marta625

Tort czekoladowo-kawowy

Torcik jest mały, ale przepyszny. Nie jest trudny do wykonania, ale zachwyca wyglądem i smakiem.

kategoria: torty Desery opublikowany: 14.05.2016 | wyświetlono: 1280 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: jolantagłówka jola4311

Tort czekoladowo-kawowy

Przepyszny, błyskawicznie znika ze stołu. Wspaniały tort na wyjątkowe okazje.

kategoria: Ciasta torty Desery opublikowany: 29.12.2013 | wyświetlono: 460 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Małgorzata1991

Tort czekoladowo-kawowy

Przepis pochodzi z książki mojej mamy, która zaraziła mnie pasją gotowania i pieczenia :)

kategoria: Desery opublikowany: 04.09.2014 | wyświetlono: 791 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Tort czekoladowo-kawowy

Jest to tort który przygotowałam specjalnie na urodziny mojej babci.

kategoria: Desery opublikowany: 20.11.2011 | wyświetlono: 362 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE