Pianka:
500 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
200 ml mleka
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4 żółtka
50 g gorzkiej czekolady
50 ml likieru kawowego
15 g żelatyny + 30 ml gorącej wody
100 g cukru
Glazura:
160 g czekolady gorzkiej
180 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka oleju
1 łyżka likieru kawowego
do nasączenia:
1/3 szklanki dżemu morelowego
kilka kropli aromatu rumowego
1/4 szklanki wody
Tort czekoladowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na biszkopt oddzielić białka od żółtek. Żółtka, olej, sok z cytryny i kawę wymieszać.
2.Białka ubić z solą, następnie z cukrem, wymieszać z masą żółtkową.
3.Zważyć pozostałe suche składniki, powinno być 125 g. Brakujące gramy uzupełnić mąką. Ja dodałam 80 g. Wymieszać i dodać do białek. Delikatnie wymieszać.
4.Wylać do formy 22 cm zabezpieczonej papierem do pieczenia i piec 35 min w temp. 180 stopni.
5.Po upieczeniu zostawić w formie. Odwrócić do góry dnem i postawić na czterech szklankach. Zimne ciasto przekroić na trzy blaty.
6.Żółtka na piankę ubić z cukrem, dodać kawę i likier. Mleko zagotować i cienkim strumieniem wlewać do żółtek, ciągle mieszać. Postawić na małym ogniu i mieszając podgrzewać do temp. 80 stopni. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę, wymieszać i po lekkim schłodzeniu dodać żelatynę. Po wymieszaniu schłodzić.
7.Mascarpone wymieszać i powoli dodać krem z żelatyną. Na koniec połączyć z ubitą śmietaną.
8.Poncz rozsmarować na wszystkie blaty i po kolei wkładać do rantu, przekładając pianką kawowo-czekoladową. Schłodzić w lodówce .
Czekoladę na glazurę połamać, zalać gorącą śmietaną. Wymieszać i dodać likier i olej. Schłodzić wylać na tort czekoladowo-kawowy i dowolnie udekorować.
Komentarze