Tort czekoladowo-kawowy

  • wyświetlono: 2996 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Tort czekoladowo-kawowy można zrobić w prostokątnej formie. U mnie w okrągłej z delikatną dekoracją, jako tort.

IMG_4402
  • 16 porcje
  • 120min

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, zaparzonej łyżką wrzątku
1 łyżka likieru kawowego
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka:
500 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
200 ml mleka
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4 żółtka
50 g gorzkiej czekolady
50 ml likieru kawowego
15 g żelatyny + 30 ml gorącej wody
100 g cukru

Glazura:
160 g czekolady gorzkiej
180 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka oleju
1 łyżka likieru kawowego

do nasączenia:
1/3 szklanki dżemu morelowego
kilka kropli aromatu rumowego
1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo-kawowy

  • Tort czekoladowo kawowy1. Na biszkopt oddzielić białka od żółtek. Żółtka, olej, sok z cytryny i kawę wymieszać.
  • Tort czekoladowo kawowy2. Białka ubić z solą, następnie z cukrem, wymieszać z masą żółtkową.
  • Tort czekoladowo kawowy3. Zważyć pozostałe suche składniki, powinno być 125 g. Brakujące gramy uzupełnić mąką. Ja dodałam 80 g. Wymieszać i dodać do białek. Delikatnie wymieszać.
  • Tort czekoladowo kawowy4. Wylać do formy 22 cm zabezpieczonej papierem do pieczenia i piec 35 min w temp. 180 stopni.
  • Tort czekoladowo kawowy5. Po upieczeniu zostawić w formie. Odwrócić do góry dnem i postawić na czterech szklankach. Zimne ciasto przekroić na trzy blaty.
  • Tort czekoladowo kawowy6. Żółtka na piankę ubić z cukrem, dodać kawę i likier. Mleko zagotować i cienkim strumieniem wlewać do żółtek, ciągle mieszać. Postawić na małym ogniu i mieszając podgrzewać do temp. 80 stopni. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę, wymieszać i po lekkim schłodzeniu dodać żelatynę. Po wymieszaniu schłodzić.
  • Tort czekoladowo kawowy7. Mascarpone wymieszać i powoli dodać krem z żelatyną. Na koniec połączyć z ubitą śmietaną.
  • Tort czekoladowo kawowy8. Poncz rozsmarować na wszystkie blaty i po kolei wkładać do rantu, przekładając pianką kawowo-czekoladową. Schłodzić w lodówce .
    Czekoladę na glazurę połamać, zalać gorącą śmietaną. Wymieszać i dodać likier i olej. Schłodzić wylać na tort czekoladowo-kawowy i dowolnie udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortczekoladaurodzinyna słodkodo kawyciasto czekoladoweciasto kawoweimieniny

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta199401

Tort czekoladowy

Pyszny czekoladowy tort na każdą...

wiktoria dzwonek

Dodane przez: viki2903

tort czekoladowy

tort obłędnie czekoladowy z delikatnym...

Tort makowy z masą kawową

Dodane przez: bietka

Tort makowy z masą kawową

Pyszny tort makowy z masa z kawy...

Ciasto czekoladowo - kawowe

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto czekoladowo - kawowe

Niedzielne ciasto, pyszne, czekoladowe...

image-1bsritf

Dodane przez: Magster

Tort orzechowo-czekoladowy

Tort ten można zaliczyć do klasyki...

tort

Dodane przez: Anitka0804

Tort kawowy ,, Drip Cake,,

Wysoki, puszysty tort w stylu Drip...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE