Tort czekoladowo-kawowy

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tort czekoladowo-kawowy można zrobić w prostokątnej formie. U mnie w okrągłej z delikatną dekoracją, jako tort.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, zaparzonej łyżką wrzątku
    1 łyżka likieru kawowego
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Pianka:
    500 ml śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    200 ml mleka
    1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    4 żółtka
    50 g gorzkiej czekolady
    50 ml likieru kawowego
    15 g żelatyny + 30 ml gorącej wody
    100 g cukru

    Glazura:
    160 g czekolady gorzkiej
    180 ml śmietany 30 %
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżka likieru kawowego

    do nasączenia:
    1/3 szklanki dżemu morelowego
    kilka kropli aromatu rumowego
    1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Tort czekoladowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowo kawowy 1. Na biszkopt oddzielić białka od żółtek. Żółtka, olej, sok z cytryny i kawę wymieszać.
  • Tort czekoladowo kawowy 2. Białka ubić z solą, następnie z cukrem, wymieszać z masą żółtkową.
  • Tort czekoladowo kawowy 3. Zważyć pozostałe suche składniki, powinno być 125 g. Brakujące gramy uzupełnić mąką. Ja dodałam 80 g. Wymieszać i dodać do białek. Delikatnie wymieszać.
  • Tort czekoladowo kawowy 4. Wylać do formy 22 cm zabezpieczonej papierem do pieczenia i piec 35 min w temp. 180 stopni.
  • Tort czekoladowo kawowy 5. Po upieczeniu zostawić w formie. Odwrócić do góry dnem i postawić na czterech szklankach. Zimne ciasto przekroić na trzy blaty.
  • Tort czekoladowo kawowy 6. Żółtka na piankę ubić z cukrem, dodać kawę i likier. Mleko zagotować i cienkim strumieniem wlewać do żółtek, ciągle mieszać. Postawić na małym ogniu i mieszając podgrzewać do temp. 80 stopni. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę, wymieszać i po lekkim schłodzeniu dodać żelatynę. Po wymieszaniu schłodzić.
  • Tort czekoladowo kawowy 7. Mascarpone wymieszać i powoli dodać krem z żelatyną. Na koniec połączyć z ubitą śmietaną.
  • Tort czekoladowo kawowy 8. Poncz rozsmarować na wszystkie blaty i po kolei wkładać do rantu, przekładając pianką kawowo-czekoladową. Schłodzić w lodówce .
    Czekoladę na glazurę połamać, zalać gorącą śmietaną. Wymieszać i dodać likier i olej. Schłodzić wylać na tort czekoladowo-kawowy i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować