Tort czekoladowo-truskawkowy

  • wyświetlono: 2840 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszny i efektowny tort na każdą okazję. Pysznie czekoladowy, z dominującą czekoladą gorzką i truskawkami.

MałaMi
  • 1 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
7 jajek
7 łyżek mąki
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
500 g śmietany 36%
250 g mascarpone
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/3 szkl. cukru

Warstwa truskawkowa:
200 g mrożonych truskawek (*mogą być też świeże)
200 g śmietany 36%
1 galaretka truskawkowa
400 ml wrzątku

Poncz:
kubek zaparzonej herbaty (lub dowolny inny wg uznania)

Dodatkowo:
dowolne gotowe lub wykonane samodzielnie dekoracje na tort

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo-truskawkowy

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodając cukier i miksując aż do całkowitego rozpuszczenia. Do bardzo sztywnej piany dodajemy żółtka, bardzo krótko miksujemy, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę (17x28cm) wyłożoną na dnie papierem do pieczenia (boki zostawiamy bez papieru i niczym nie smarujemy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-35 minut. Studzimy w formie, po ostudzeniu odkrawamy ostrożnie boki od formy i kroimy biszkopt na 3 blaty (mój tym razem nie wyrósł jak trzeba, dlatego przekroiłam na 2 i dopiekłam jeszcze dodatkowy, niski biszkopt).
    Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy mascarpone i krótko miksujemy. Do osobnej miski odkładamy 5-6 łyżek kremu (do dekoracji), a do reszty dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej i przestudzone czekolady. Miksujemy tylko do połączenia składników w jednolitą całość.
    Warstwa truskawkowa: Truskawki rozmrażamy na sicie. Kroimy na połówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną galaretkę.
    Przełożenie tortu: Pierwszy blat biszkoptu - 1/3 ponczu - 1/3 masy czekoladowej - drugi blat biszkoptu - 1/3 ponczu - cienka warstwa truskawkowa - połówki truskawek - reszta tężejącej masy truskawkowej - trzeci blat biszkoptu - reszta ponczu.
    Dekoracja: Górę tortu smarujemy pozostawionym wcześniej białym kremem. Boki pozostałą masą czekoladową zostawiając trochę do dekoracji przy pomocy rękawa cukierniczego.
    Ja brzegi, czyli łączenia obu mas wykonałam płaską tylką jednostronnie ząbkowaną do plecionki, tą samą tylką literkę "W", którą przyozdobiłam jeszcze perełkami z białej czekolady. Ozdobne "kleksy" zrobiłam tylką 1M, na nich są cukrowe kolorowe piegi (gotowa posypka). Do tego dołożyłam czekoladowe gwiazdki i oprószyłam płatkami czekoladowymi (gotowa

Porady

Jeśli chodzi o nasączanie blatów biszkoptu ponczem to nie lałam go dużo - tyle tylko, aby biszkopt nie był suchy. Jeśli lubisz mocno wilgotne torty zrób więcej ponczu.
W smaku tort nie jest przesłodzony i celowo użyłam gorzkich czekolad do kremu - chciałam, aby ta nuta przeważała w całości. Ale jeśli wolisz delikatniejszą nutę wybierz czekolady mleczne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torturodzinyokazjatorcikimprezatort czekoladowytort z truskawkamitorcik czekoladowy

Komentarze

Podobne przepisy

TORT URODZINOWY-TRUSKAWKOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY-TRUSKAWKOWY

Tort na urodziny z biszkoptem....

tort czekoladowy

Dodane przez: izaa_a

tort czekoladowo-pomarańczowy

szczerze polecam ten tort. Bardzo...

Tort truskawkowo-ananasowy

Dodane przez: Cukiereczek

Tort truskawkowo-ananasowy

Taki tort przygotowałam siostrze...

Tort czekoladowy z wafelkami

Dodane przez: Paulina16621

Tort czekoladowy z wafelkami

Prawdziwa bomba, przepyszny tort...

Tort czekoladowy (drip cake)

Dodane przez: joanna30

Tort czekoladowy (drip cake)

Na wczorajsze 9 urodziny Oliwki...

Czekoladowo wiśniowy tort

Dodane przez: zzewa

Czekoladowo wiśniowy tort

Pyszny tort czekoladowo wiśniowy....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE