Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona

4.49 (180 ocen)

  • 148 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo smaczna szynka, idealna na świąteczny stół .

  • 148 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg. mięsa z szynki (kulka)

    skład solanki:

    woda 0,5 l
    peklosól 56 g
    cukier 10 g
    5 listki laurowe połamane
    5 ząbki czosnku
    12 ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka zapeklowana na mokro w solance. 1. Szynkę zapeklowałem na mokro na 6 dni, z nastrzykiem. Proces peklowania odbywał się w temp ok. 6 stopni.W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw.
  • Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona 2. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską.
  • Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona 3. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia powtarzam GOTUJEMY W TEMPERATURZE WRZENIA PRZEZ OK 15 MIN., a następnie obniżamy temperaturę do 80-82 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do ugotowania szynki i osiągnięcia 68-70 stopni C. wewnątrz szynki. Orientacyjny czas gotowania wynosi ok. 50 min. na 1 kg szynki. Do czasu gotowania wlicza się czas gotowania w temp. wrzenia. Ociekniętą i osuszoną szynkę wędzimy dymem o temp ok. 50-60 st.C. czas wędzenia 3 godziny. Studzimy kilka godzin w temperaturze pokojowej, później umieszczamy szynkę w lodówce na noc żeby odpoczęła.
  • Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona 4. Smacznego !

Porady

Podczas wędzenia w garnku musimy pod wędzoną szynką wstawić małe naczynie żaroodporne,żeby ściekający płyn z wędliny ni gasił żarzących zrębek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować