Pączki pieczone z kokosem i dżemem (wegańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku podgrzewamy (ważne aby temperatura była maksymalnie 37 st.C) mleko, drożdże i cukier, aż składniki się rozpuszczą. ⠀
Mąkę mieszamy z opakowaniem budyniu śmietankowego bez cukru. Następnie dolewamy mieszankę z drożdżami oraz wcześniej roztopione i przestudzone masło (60 g). Wszystko razem łączymy i wyrabiamy ciasto. Powinno być lekko klejące (w razie potrzeby dosypać mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i formujemy kulki. Układamy je na desce posypanej mąką. W garnku podgrzewamy 300 ml wody z łyżką cukru. Na gotującą się wodę wrzucamy pączki na dosłownie kilka minut. Następnie wyciągamy i obtaczamy w kokosie. Układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 st. C (zależy od mocy piekarnika) i pieczemy ok. 20-25 min do zarumienienia. Pączki najlepiej nadziewać na drugi dzień. ⠀
Porady
Do nadziwania można użyć dowolnego nadzienia, ale najlepiej pasuje dżem lub budyń ;)
Komentarze