Pączki pieczone z kokosem i dżemem (wegańskie)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne pieczone pączki z chrupiącym kokosem, nadziewane dżemem truskawkowym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego
    35 g drożdży
    100 g cukru
    1 cukier waniliowy ⠀

    500 g mąki pszennej tortowej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    60 g masła

    Dodatkowo:
    Wiórki kokosowe
    Dżem lub budyń do nadziewania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Pączki

Pączki pieczone z kokosem i dżemem (wegańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewamy (ważne aby temperatura była maksymalnie 37 st.C) mleko, drożdże i cukier, aż składniki się rozpuszczą. ⠀

    Mąkę mieszamy z opakowaniem budyniu śmietankowego bez cukru. Następnie dolewamy mieszankę z drożdżami oraz wcześniej roztopione i przestudzone masło (60 g). Wszystko razem łączymy i wyrabiamy ciasto. Powinno być lekko klejące (w razie potrzeby dosypać mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i formujemy kulki. Układamy je na desce posypanej mąką. W garnku podgrzewamy 300 ml wody z łyżką cukru. Na gotującą się wodę wrzucamy pączki na dosłownie kilka minut. Następnie wyciągamy i obtaczamy w kokosie. Układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 st. C (zależy od mocy piekarnika) i pieczemy ok. 20-25 min do zarumienienia. Pączki najlepiej nadziewać na drugi dzień. ⠀

Porady

Do nadziwania można użyć dowolnego nadzienia, ale najlepiej pasuje dżem lub budyń ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować