Pączki na wodzie gazowanej (wegańskie)

4.5 (147 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To pączki przygotowane bez jajek, mleka i masła. W składnikach znajdziemy za to wodę gazowaną oraz olej. I przyznam, że zaskoczyły mnie pozytywnie swoim smakiem. Pączki są miękkie, puszyste, naprawdę smaczne.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 500-550g mąki pszennej,
    • 50g świeżych drożdży,
    • 1 i ½ szklanki wody gazowanej,
    • 1/3 szklanki cukru (70g),
    • 1/3 szklanki oleju,
    • 30ml spirytusu,
    • szczypta soli,
    • Marmolada,
    • Tłuszcz do smażenia,
    • DODATKOWO:
    • cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Pączki na wodzie gazowanej (wegańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn. Do ½ szklanki ciepłej wody gazowanej (nie gorącej!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.
    Mąkę łączymy ze szczyptą soli i resztą cukru, mieszamy.
    Do rozczynu dodajemy stopniowo mąkę z cukrem i pozostałą wodę, mieszamy. Następnie dodajemy spirytus, szczyptę soli i olej. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-2h).
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy i nakładamy 1 łyżeczkę marmolady. Formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy łączeniem do dołu. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut - powinny podwoić swoją objętość.
    W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.
    Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
    Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
    Pączki studzimy na kratce. Pączki oprószamy cukrem pudrem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować