Pączki z dżemem (od szklanki)

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne pączki, które są bardzo proste w przygotowaniu - wycinane szklanką, z nadzieniem już w środku. Świetna opcja na karnawał, w szczególności Tłusty Czwartek.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szkl. mąki tortowej typ 450 (moja szklanka ma pojemność 235 ml)
    50 g świeżych drożdży
    3 czubate łyżki cukru
    1/2 szkl. ciepłej wody
    1/2 szkl. ciepłego mleka
    2 jajka
    2 łyżki likieru advokat (lub innego alkoholu)
    100 g masła roztopionego w kąpieli wodnej

    Nadzienie:
    dżem z dzikiej róży
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z dżemem (od szklanki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki z dżemem (od szklanki) 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy wgłębienie i wkruszamy do niego drożdże. Wsypujemy cukier i 3-4 łyżki ciepłego mleka i delikatnie mieszamy łyżką, jednocześnie zagarniając trochę mąki - powstanie nam zaczyn, który po kilku minutach zacznie pracować. Wtedy dodajemy resztę mleka, wodę, alkohol i jajka, i wyrabiamy ciasto. Gdy już nie będzie w cieście widać śladów żółtka z jajek, dodajemy przestudzone, płynne masło i długo wyrabiamy całość, aż będzie gładkie, aksamitne i elastyczne. Trwa to najkrócej 10 minut, a im dłużej wyrabiane tym lepsze. Początkowo może wydawać się, że całość jest za rzadka, że za dużo tłuszczu - niech to Was nie zmyli, nie dodawajcie więcej mąki! Długie wyrabianie sprawi, że masło dobrze się wchłonie i ciasto na pączki będzie przyjemnie miękkie, aksamitne i... idealne!
    Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie lekko rozbijamy ręką, by pozbyć się powierza i wałkujemy na w miarę symetryczny placek grubości około 5-6 mm. Na połowie ciasta lekko odznaczamy szklanką (wykrawaczem czy czymkolwiek mamy, byle o cienkich krawędziach), na środek każdego koła kładziemy łyżeczkę dżemu.
  • Pączki z dżemem (od szklanki) 2. Przykrywamy drugą połową ciasta. Lekko dociskamy w miejscach, gdzie nie ma nadzienia, czyli pomiędzy pączkami i zostawiamy na 1-2 minuty, by się wstępnie skleiło. Przygotowaną foremką wycinamy pączki z nadzieniem w środku i przekładamy je na suchą ściereczkę (jeśli jeszcze gdzieś się nie skleiło to poprawiamy-doklejamy). Postępujemy tak z całym ciastem (okrawki ponownie zagniatamy i powtarzamy czynności). Pączki na ściereczce przykrywamy drugą, by nie wyschły i zostawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.
    W garnku rozgrzewamy olej (można też smalec, ale ja wolę olej) - minimum tyle, by pączki nie sięgnęły dna (najlepiej trochę więcej), pączki wkładamy stroną wyrośniętą do dołu - dzięki temu strona, na której leżały ma możliwość podrosnąć). Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka tortowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować