Gofry z pastą z zielonego groszku i fety

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lubicie gofry ? A co powiecie na wytrawne gofry z pastą z zielonego groszku i fety ? Pyszny pomysł na śniadanie czy przystawkę.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gofry:
    Wegańskie gofry:
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka roślinnego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    1/2 szklanki aquafaby lub 2 białka
    2 łyżeczki cukru

    Pasta z groszku, awokado i fety:
    1 szklanka mrożonego groszku
    1/2 awokado
    1 łyżka oliwy
    Tymianek, czosnek niedźwiedzi
    Sól, pieprz, szczypta cukru
    20 g sera feta (wegańska, zwykła)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gofry Pasty Śniadanie

Gofry z pastą z zielonego groszku i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. GOFRY:
    Mleko mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut. Pozostałe składniki umieszczamy w misce. Wlewamy ścięte mleko i mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Schłodzoną aquafabę ubijamy na sztywną pianę (można użyć białek i ubić je na sztywno ze szczyptą soli). Dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto smażymy w gofrownicy, lub pieczemy w sylikonowych formach do gofrów.
  • 2. PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU:
    Groszek rozmrażamy. Następnie podsmażamy na oleju z przyprawami. Dusimy kilka minut aż groszek zmięknie (można podlać odrobiną wody). Miksujemy z awokado i fetą na gładką pastę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować