Pączki Pieczone

5 (146 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie spodziewałam się że te oszukane pączki będą mi tak smakować, a jednak !Są pulchne, mięciutkie i co najważniejsze nie taplały się w tłuszczu, więc wszyscy którzy maja problemy z trawieniem tłustych pączków, mają wreszcie swoja alternatywę, mam i ja ;) :D

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na około 14 pączków:


    Na zaczyn:

    25 gr drożdży
    125 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    Na ciasto:
    300 gr mąki
    1 całe jajko
    2 łyżki cukru z wanilią
    około 50-80 gr masła ( to będzie zależeć od wilgotności ciasta )
    parę kropel esencji waniliowej
    szczypta soli
    Nadzienie:
    350 ml mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    3 łyżki cukru
    Posypka do obtaczania pączków:
    2-3 łyżki cukru pudru
    2-3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
    cukier puder do obsypania pączków (ewentualnie )
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05ny95b 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    W misce szykujemy mąkę z cukrem, całym jajkiem oraz szczypta soli.
    Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
    Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
    Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.
  • image-0lgwq7u 2. Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy budyń.
    W 50 ml mieszamy proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. z reszta postępujemy jak przy zwykłym budyniu. Gotowy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
    Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce budyniu, szczelnie zalepiamy, obtaczamy w cukrach i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • 3. Wyrośnięte pączki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu możemy posypać je jeszcze cukrem pudrem. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie Owoce Cukier puder Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować