Pączki Pieczone

  • wyświetlono: 1346 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Nie spodziewałam się że te oszukane pączki będą mi tak smakować, a jednak !Są pulchne, mięciutkie i co najważniejsze nie taplały się w tłuszczu, więc wszyscy którzy maja problemy z trawieniem tłustych pączków, mają wreszcie swoja alternatywę, mam i ja ;) :D

gotowanietoproste
  • 14 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Składniki na około 14 pączków:


Na zaczyn:

25 gr drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
Na ciasto:
300 gr mąki
1 całe jajko
2 łyżki cukru z wanilią
około 50-80 gr masła ( to będzie zależeć od wilgotności ciasta )
parę kropel esencji waniliowej
szczypta soli
Nadzienie:
350 ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
3 łyżki cukru
Posypka do obtaczania pączków:
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
cukier puder do obsypania pączków (ewentualnie )

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki Pieczone

  • image-05ny95b1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    W misce szykujemy mąkę z cukrem, całym jajkiem oraz szczypta soli.
    Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
    Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
    Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.
  • image-0lgwq7u2. Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy budyń.
    W 50 ml mieszamy proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. z reszta postępujemy jak przy zwykłym budyniu. Gotowy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
    Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce budyniu, szczelnie zalepiamy, obtaczamy w cukrach i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • 3. Wyrośnięte pączki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu możemy posypać je jeszcze cukrem pudrem. Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycienadziewanepieczonedelikatnez budyniemz piekarnikapączusiez marmoladąz cukrem pudrempieczone pączkinajsmaczniejsze pączki pieczonemięciutkie pączki

Komentarze

Podobne przepisy

Babka Trzy Kolory

Dodane przez: gotowanietoproste

Babka Trzy Kolory

Uwielbiam tą babeczkę i piekę ją...

Babka Cytrynowo - Imbirowa Zwana Ciastem Śniadaniowym

Dodane przez: gotowanietoproste

Babka Cytrynowo - Imbirowa Zwana Ciastem...

Czy ciasto może być na śniadanie...?...

Ekspresowe Tiramisu Bez Jajek

Dodane przez: gotowanietoproste

Ekspresowe Tiramisu Bez Jajek

Pierwszy raz robiłam tiramisu i...

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Dodane przez: gotowanietoproste

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Uwielbiam jabłeczniki, a w takim...

Delikatny Sernik

Dodane przez: gotowanietoproste

Delikatny Sernik

Cudownie delikatny sernik, który...

Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym

Dodane przez: gotowanietoproste

Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym

Torcik piernikowy bo tak go nazwałam,...