Pączki pieczone

4 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pączki pieczone - wersja dla tych, którzy dbają o linię. Choć nie wyglądają jak te tradycyjne smażone to wg mnie ich smak i lekkość sprawia, że nie można im nic zarzucić. Są po prostu pyszne. A do tego mają jeszcze jedną zaletę - samo wyrabianie ciasta zajmuje dosłownie jedną minutę. Jeszcze ciepłe z kubkiem mleka smakują obłędnie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    400 g masła
    30 g świeżych drożdży
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    6 żółtek

    Dodatkowo:
    Powidła do nadziewania pączków
    Mleko do posmarowania
    Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Pączki pieczone

Pączki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki pieczone 1. Drożdże wkruszamy do garnuszka, zasypujemy 2 łyżkami cukru, dodajemy 4 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.

    Mleko podgrzewamy w rondelku razem z masłem do momentu aż masło się rozpuści. Lekko studzimy.

    Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, żółtka, mleko z masłem, drożdżowy zaczyn. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy dosłownie minutę. Miskę oprószamy mąką. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
  • Pączki pieczone 2. Z wyrośniętego z ciasta formujemy wałek, kroimy na plastry. Każdy formujemy na kółko o średnicy ok 10 cm (uważamy aby ciasto nie było zbyt cienkie), na środek wykładamy łyżeczkę ulubionych konfitur, sklejamy i formujemy pączki.
  • Pączki pieczone 3. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy pączki (sklejoną częścią do spodu). Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

    Gotowe smarujemy z wierzchu mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25 minut (na złoty kolor). Pozostawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.

    Z podanej porcji wychodzi ok 18 pączków.

Porady

Aby pączki były jeszcze bardziej aromatyczne można dodać do ciasta świeżo startą skórkę z cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować