Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane młode ziemniaki smakują wybornie, okraszone pachnącym boczkiem i zalane śmietanką z jajkiem wprost rozpływają się w ustach. Posypane zieleniną to już prawdziwa poezja, nic więcej nie potrzeba prócz kubka zimnego kefiru.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków młodych
    280 g boczku wędzonego
    szklanka śmietanki 30%
    2 duże jajka
    sól i pieprz
    koperek
    cebulka zielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • ziemnaki młode 2. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor na suchej patelni, dodajemy do ziemniaków.
  • 3. Jajka łączymy ze śmietanką i posiekaną cebulką zieloną, doprawiamy solą oraz pieprzem i zalewamy ziemniaki z boczkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekany ok 20-25 minut. Całość posypujemy posiekanym koperkiem z cebulką zieloną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Kefir Ziemniaki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować