Tak przygotowane ziemniaczki możemy podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Są bardzo smaczne mięciutkie i pachnące wędzonym boczusiem, u mnie takie ziemniaczki nadziewane znikają w locie.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 ziemniaków jednakowej wielkości
12 plastrów wędzonego boczku
1/2 op. soli czosnkowej
przyprawa do ziemniaków
Ziemniaki młode otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki młode obieramy i myjemy, do garnka przekładamy ziemniaki, zalewamy zimną wodą i wsypujemy sól czosnkową, ziemniaki zagotowujemy do miękkości. Następnie ugotowane odcedzamy posypujemy przyprawą do ziemniaków i owijamy ziemniaka dwoma plastrami boczku. Tak przygotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2.Ziemniaczki zapiekamy ok 20 minut w 180 stopniach.
Komentarze