Pieczone ziemniaki z boczkiem

4.9 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Ziemniaki pieczone w piekarniku wypełnione kremowym farszem z dodatkiem cebulki i wędzonego boczku. Takie aromatyczne ziemniaki mogą być dodatkiem do mięsa lub samodzielnym daniem np na podwieczorek lub kolację.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 sztuk ziemniaków
    150 g boczku wędzonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    4 łyżki śmietany 18 %
    sól
    pieprz czarny mielony
    świeży szczypiorek
    olej rzepakowy
    100 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.9 (175 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Pieczone ziemniaki z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, skropić delikatnie olejem, oprószyć solą i zawinąć po parę połówek w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C. Piec przez około godzinę, aż będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to wbijając widelca.
  • 2. Boczek, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem na patelni. Za pomocą łyżeczki z upieczonych połówek ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawiając część przy skórce. Do wyjętych ziemniaków dodać masło, śmietanę, rozgnieciony czosnek i usmażony boczek z cebulą. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę nałożyć do wydrążonych ziemniaków, posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika. Zapiekać w 200*C przez około 20 min. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego :)

Porady

Takie ziemniaki można również przygotować na grillu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować