Cieszmy się młodymi ziemniakami póki są:). Do ziemniaków dobrałam dziś ciężkie dodatki - boczek i kiełbasę, nie potrzeba więc tu niczego więcej, no może poza szklanką zimnej maślanki:).
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
250g wędzonego boczku
300g kiełbasy
1 pęczek szczypiorku
2 jajka L
200ml śmietany 18%
sól, pieprz
świeży koperek do posiekania
Młode ziemniaki zapiekane z kiełbasą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki skrobiemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Boczek i kiełbasę kroimy, podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu.
2.Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy posiekany szczypior, sól i pieprz.
3.Masą śmietanowo-jajeczną zalewamy ziemniaki i mięso. Mieszamy do połączenia składników. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem przez 30 minut.
Komentarze