Młode ziemniaki zapiekane z kiełbasą i boczkiem

4.99 (172 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Cieszmy się młodymi ziemniakami póki są:). Do ziemniaków dobrałam dziś ciężkie dodatki - boczek i kiełbasę, nie potrzeba więc tu niczego więcej, no może poza szklanką zimnej maślanki:).

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    250g wędzonego boczku
    300g kiełbasy
    1 pęczek szczypiorku
    2 jajka L
    200ml śmietany 18%
    sól, pieprz
    świeży koperek do posiekania
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młode ziemniaki zapiekane z kiełbasą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki skrobiemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Boczek i kiełbasę kroimy, podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu.
  • 2. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy posiekany szczypior, sól i pieprz.
  • 3. Masą śmietanowo-jajeczną zalewamy ziemniaki i mięso. Mieszamy do połączenia składników. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować