Kurczak tikka masala

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na aromatyczny obiad z kawałkami kurczaka marynowanymi w jogurcie z przyprawami w tym garam masala podanego w orientalnym sosie pomidorowym.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa z udek kurczaka bez skóry

    Marynata
    150 g jogurtu naturalnego
    1 łyżka oliwy
    po 1/2 łyżeczki: startego imbiru, cynamonu, ostrej papryki, kminu rzymskiego
    1/2 łyżeczki garam masala
    1/2 łyżeczki soli
    1 ząbek startego czosnku

    Składniki na sos masala
    2 łyżki masła klarowanego.
    1 łyżeczka startego imbiru.
    1 rozgnieciony ząbek czosnku.
    1 posiekana cebula.
    6 pokrojonych pomidorów lub 1 duża passata pomidorowa
    1 łyżeczka garam masala.
    1/2 łyżeczki kuminu.
    1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry.
    3 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kurczaka kroimy w grubszą kostkę, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty wymieszać i dostawić na minimum 1 h do lodówki a najlepiej na całą noc.
    Mięso wyjąć z marynaty lekko oczyścić i obsmażyć na patelni grillowej po minucie z każdej strony. Można to zrobić nadziewając mięso na szaszłyki, lub normalnie na zwykłej patelni .

    Sos:
    Cebulę szklimy na maśle klarowanym dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy razem ok 1 minutę. Dodajemy pokrojone pomidory oraz kurczaka i dusimy do uzyskania gładkiego sosu. Sos doprawiamy śmietaną 18% i podajemy z ryżem lub makaronem.

Porady

Podajemy z ryżem lub makaronem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować