Kurczak Tikka Masala

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

w chłodne zimowe dni najlepiej smakują rozgrzewające dania. Wiele pomysłów na takie potrawy można zasięgnąć z kuchni indyjskiej skąd wywodzi się właśnie moja dzisiejsza propozycja czyli Kurczak Tikka Masala.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g piersi z kurczaka
    ząbek czosnku
    1/2 cebuli czerwonej
    1/2 puszki mleczka kokosowego
    1/2 puszki pomidorów lub passaty pomidorowej
    sól, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka wędzona
    przyprawa Garam Masala
    1 łyżka oleju
    woreczek ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak Tikka Masala 1. Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy do miseczki i obficie posypujemy przyprawą Garam Masala.
    Cebulę kroimy w półplasterki a czosnek siekamy. Wszystko podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy kurczaka i całość delikatnie podsmażamy. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe oraz pomidory. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Wszystko gotujemy około 15 minut. Na koniec przyprawiamy do smaku papryką, pieprzem i odrobiną przyprawy Garam Masala. Danie podajemy z ugotowanym ryżem.

Porady

Potrawę można posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować