szklanka ryżu basmati,
2 szklanki wody,
podwójna pierś z kurczaka,
łyżka oleju,
3/4 łyżeczki imbiru,
1 i 1/2 łyżeczki kurkumy,
łyżeczka chili (może być więcej lub mniej),
łyżeczka garam masala,
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry,
szczypta kardamonu,
2 łyżki klarowanego masła lub oleju,
duża cebula,
pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego,
3 małe ząbki czosnku,
2 małe pomidory,
1/2 szklanki kremówki,
1/3-1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
sól, pieprz,
posiekana kolendra, ew. natka pietruszki
Sposób przygotowania przepisu:
Kurczak Tikka Masala
1.
Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Przygotować marynatę z oleju i przypraw, dokładnie wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka. Cebulę pokroić w gruba kostkę, czosnek drobno posiekać. Mięso usmażyć prawie do miękkości na oleju lub maśle, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać koncentrat, smażyć minutę. Wrzucić czosnek i posiekane pomidory bez skórki. Wlać odrobinę wody lub bulionu, dodać mięso i gotować do rozpadnięcia się pomidorów i lekkiego zredukowania sosu. Dolać śmietankę, wymieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić do smaku. Ryż ugotować w dwóch szklankach wrzącej wody. Mięso podawać na ryżu basmati posypane świeżymi ziołami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze