Kurczak Tikka Masala

0 (0 ocen)

  • 45 min

Rozgrzewające danie na chłodniejsze dni.

  • 45 min

Składniki:

  • szklanka ryżu basmati,
    2 szklanki wody,
    podwójna pierś z kurczaka,
    łyżka oleju,
    3/4 łyżeczki imbiru,
    1 i 1/2 łyżeczki kurkumy,
    łyżeczka chili (może być więcej lub mniej),
    łyżeczka garam masala,
    1/2 łyżeczki zmielonej kolendry,
    szczypta kardamonu,
    2 łyżki klarowanego masła lub oleju,
    duża cebula,
    pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego,
    3 małe ząbki czosnku,
    2 małe pomidory,
    1/2 szklanki kremówki,
    1/3-1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
    sól, pieprz,
    posiekana kolendra, ew. natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Kurczak tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Przygotować marynatę z oleju i przypraw, dokładnie wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka. Cebulę pokroić w gruba kostkę, czosnek drobno posiekać. Mięso usmażyć prawie do miękkości na oleju lub maśle, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać koncentrat, smażyć minutę. Wrzucić czosnek i posiekane pomidory bez skórki. Wlać odrobinę wody lub bulionu, dodać mięso i gotować do rozpadnięcia się pomidorów i lekkiego zredukowania sosu. Dolać śmietankę, wymieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić do smaku. Ryż ugotować w dwóch szklankach wrzącej wody. Mięso podawać na ryżu basmati posypane świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować