Kurczak tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Przygotować marynatę z oleju i przypraw, dokładnie wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka. Cebulę pokroić w gruba kostkę, czosnek drobno posiekać. Mięso usmażyć prawie do miękkości na oleju lub maśle, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać koncentrat, smażyć minutę. Wrzucić czosnek i posiekane pomidory bez skórki. Wlać odrobinę wody lub bulionu, dodać mięso i gotować do rozpadnięcia się pomidorów i lekkiego zredukowania sosu. Dolać śmietankę, wymieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić do smaku. Ryż ugotować w dwóch szklankach wrzącej wody. Mięso podawać na ryżu basmati posypane świeżymi ziołami.
Komentarze