Pstrąg pieczony z cytryną i koperkiem

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Proste potrawy smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników dobrej jakości i obiad robi się sam. Tak jak w tym przypadku - pstrąg pieczony z cytryną masłem i koperkiem. Robi się błyskawicznie, mało pracy a w efekcie mamy pyszny obiad w 30 min łącznie z przygotowaniami !

  • 30 min

Składniki:

  • Pstrąg pieczony:
    2 pstrągi
    1 cytryna
    masło minimum 80% tłuszczu
    pęczek koperku
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    1 bagietka
    pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg pieczony z cytryną i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga w razie konieczności patroszymy i czyścimy z łusek. Ja miałam patroszonego ale łusek i śluzu musiałam go pozbawić.
  • 2. Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy od środka i na zewnątrz solą oraz pieprzem, masło kroimy na pasterki i wkładamy po 3 plasterki do każdej ryby wraz z całymi łodyżkami kopru.
  • 3. Wyparzoną i wyszorowaną cytrynę kroimy w plasterki, wypełniamy nią brzuch pstrąga, zostawiając po 2 plasterki aby obłożyć rybę z wierzchu.
  • 4. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wraz z pomidorkami koktajlowymi w 200 st. C przez 20 min.

Porady

Bagietkę polecam podpiec na osobnej blasze bo moje wciągnęły sok z ryby i niektóre były dość słone więc przestrzegam ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować