Kurczak gyros na butelce piwa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo smaczny i soczysty kurczak pieczony na butelce piwa. Idealny do ziemniaków, frytek czy świeżej bułeczki.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • butelka piwa ciemnego
    ok 2 kg kurczak

    Marynata:
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    przyprawa gyros
    2 łyżki sosu piri-piri
    4 łyżki ketchupu
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak gyros na butelce piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Oliwę wymieszać z przyprawą, ketchupem, szczyptą soli oraz sosem piri-piri. Natrzeć dokładnie kurczaka w środku również. Do piwa wsypać resztę soli podczas pieczenia piwo będzie się pieniło i to uczyni że mięso wyjdzie soczyste. Na butelkę nabić kurczaka i przełożyć do naczynia żaroodpornego podlać ok 2 szklanki wody i założyć folię aluminiową na mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok 2 godziny. Przed końcem pieczenia ściągnąć folię aluminiową i piec kurczaka na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Piwo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować