Kurczak pieczony na butelce piwa

4.49 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszny, soczysty i delikatny kurczak w chrupiącej skórce. Piwo jest niewyczuwalne w smaku. Mięso mogą jeść dzieci gdyż alkohol pod wpływem wysokiej temp. wyparowuje.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 2 kg kurczak
    1/2l piwa jasnego w butelce

    Marynata:
    op. przyprawy do kurczaka
    łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
    1/3 szkl oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Kurczak pieczony na butelce piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dzień wcześniej opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszać z olejem wszystkie przyprawy. Marynatą natrzeć dokładnie kurczaka na zewnątrz i w środku. Zawinąć w folię i przełożyć do lodówki na całą noc. Z butelki zdjąć naklejki, wyczyścić i sparzyć.
    Butelkę z piwem otworzyć nadziać na nią kurczaka tak aby szyjka butelki wychodziła tuż przy szyi kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Piec ok 2 godziny, w zależności od wagi . W czasie pieczenia można zamieszać patyczkiem piwo aby trochę skropiło mięso. Godzinę przed końcem pieczenia można na blaszce ułożyć ćwiartki ziemniaków skropionych olejem i posypanych tymiankiem.

Porady

Należy pamiętać, że czas pieczenia kurczaka uzależniony jest od jego wagi. Zwykle 1k mięsa pieczemy ok 1 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marynata Mięso Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować