Kurczak pieczony na butelce z piwem

4.87 (157 ocen)

Kurczak pieczony na butelce to świetny pomysł na rodzinny obiad. Niezwykle soczysty kurczak pachnie piwem i cytryną. Wspaniale smakuje z tłuczonymi ziemniakami, frytkami lub ryżem. Kurczak pieczony na butelce może być też przez kilka dni przechowywany w lodówce i jedzony na zimno. W każdej wersji jest pyszny, serdecznie polecam przepis na kurczaka pieczonego na butelce!

Składniki:

  • 1 mały kurczak (ok. 1,2 kg)
    1 piwo w butelce 0,5 l
    sok z połowy cytryny
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    sól
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.87 (157 ocen)

Kurczak pieczony na butelce z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak pieczony na butelce z piwem. 1. Marynata. A naczyniu żaroodpornym przyprawy wymieszać dokładnie z olejem.
  • Kurczak pieczony na butelce z piwem 2. Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym Następnie kurczaka bardzo dokładnie przygotowaną marynatą. Odstawić kurczaka do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • Kurczak pieczony na butelce z piwem 3. Piwo otworzyć. Następnie nasadzić na butelkę kurczaka, tak aby szyjka butelki wystawała ponad mięso. Wstawić do naczynia żaroodpornego, w którym przygotowywaliśmy marynatę. Piec kurczaka w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 90-100 minut. Kurczaka często polewać piwem, które wypływa z szyjki i zbiera się na dnie naczynia (są też tam resztki marynaty, które przy okazji zużyjemy). Podawać gorącego np. z pieczywem czosnkowym lub ulubioną sałatką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Piwo

Notka redakcyjna

Kurczak pieczony na butelce piwa

Kurczak z piekarnika na butelce to bardzo proste do przygotowania danie. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka elementów. Przede wszystkim kurczaka kupmy w lokalnym sprawdzonym sklepie mięsnym. Niech będzie to kurczak z wolnego wybiegu, pyszne są zwłaszcza kurczaki kukurydziane. Kurczak nie musi być bardzo duży. 

Kolejnym elementem, który sprawia, że kurczak pieczony na butelce z piwem tak wspaniale smakuje, jest marynata. W ideale kurczaka marynujemy przez całą noc lub co najmniej kilka godzin. Do marynaty dodajmy ulubione zioła i przyprawy. Kurczak na piwie zyskuje dodatkowy aromat dzięki wylewającemu się z butelki alkoholowi.

Jak upiec kurczaka na butelce?

Kurczak z piwem jest bardzo smaczny, ale nie każdy lubi smak piwa. Możemy upiec kurczaka na pustej butelce lub skorzystać z dostępnych w sklepach gadżetów. Specjalne ruszty czy stojaki do kurczaka umożliwiają nam jego upieczenie w pozycji pionowej bez użycia butelki. Do pojemników umieszczonych w środku tych akcesoriów możemy wlać piwo lub wino, aby aromatyzować mięso, ale nie musimy tego robić. 

To bardzo wygodna alternatywa do pieczenia kurczaka na butelce. Taki stojak z kurczakiem możemy umieścić w piekarniku, ale także często stojaki przystosowane są do użycia na grillu. Są stabilne i gwarantują upieczenie mięsa równomiernie z każdej strony.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować