Kurczak pieczony na butelce to świetny pomysł na rodzinny obiad. Niezwykle soczysty kurczak pachnie piwem i cytryną. Wspaniale smakuje z tłuczonymi ziemniakami, frytkami lub ryżem. Kurczak pieczony na butelce może być też przez kilka dni przechowywany w lodówce i jedzony na zimno. W każdej wersji jest pyszny, serdecznie polecam przepis na kurczaka pieczonego na butelce!
4.87 (157 ocen)
Kurczak z piekarnika na butelce to bardzo proste do przygotowania danie. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka elementów. Przede wszystkim kurczaka kupmy w lokalnym sprawdzonym sklepie mięsnym. Niech będzie to kurczak z wolnego wybiegu, pyszne są zwłaszcza kurczaki kukurydziane. Kurczak nie musi być bardzo duży.
Kolejnym elementem, który sprawia, że kurczak pieczony na butelce z piwem tak wspaniale smakuje, jest marynata. W ideale kurczaka marynujemy przez całą noc lub co najmniej kilka godzin. Do marynaty dodajmy ulubione zioła i przyprawy. Kurczak na piwie zyskuje dodatkowy aromat dzięki wylewającemu się z butelki alkoholowi.
Kurczak z piwem jest bardzo smaczny, ale nie każdy lubi smak piwa. Możemy upiec kurczaka na pustej butelce lub skorzystać z dostępnych w sklepach gadżetów. Specjalne ruszty czy stojaki do kurczaka umożliwiają nam jego upieczenie w pozycji pionowej bez użycia butelki. Do pojemników umieszczonych w środku tych akcesoriów możemy wlać piwo lub wino, aby aromatyzować mięso, ale nie musimy tego robić.
To bardzo wygodna alternatywa do pieczenia kurczaka na butelce. Taki stojak z kurczakiem możemy umieścić w piekarniku, ale także często stojaki przystosowane są do użycia na grillu. Są stabilne i gwarantują upieczenie mięsa równomiernie z każdej strony.
Komentarze