Kurczak Generał Pieczony na Butelce Piwa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Soczysty i chrupiący kurczak,skórka jest niezwykle cienka a mięso soczyste,piwo niewyczuwalne,kolejny przepis,który zagości u mnie na stałe.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • kurczak u mnie ok.2 kg
    butelka piwa
    3,4 ząbki czosnku
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1,5 łyżki soli
    pieprz do smaku
    papryka ostra do smaku
    ulubione przyprawy do kurczaka
    sos sojowy do smaku
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Kurczak generał pieczony na butelce piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak. 1. Kurczaka myjemy,oczyszczamy dokładnie środek.
    Środek nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
    Resztę przypraw wsypujemy do miseczki,zalewamy sosem sojowym do smaku i olejem,mieszamy,nacieramy całego kurczaka i wkładamy kurczę na całą noc do lodówki.
    Z butelki z piwem usuwamy etykiety,wyparzamy,otwieramy kapsel i nakładamy naszego "generała",trzeba nałożyć tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka.
  • Kurczak. 2. Otwór butelki ma być odsłonięty,skóra kurczaka przy samym rancie butelki tak,aby parujące piwo spływało po kurczaku a nie po szyjce butelki.
    Piwo podczas pieczenia paruje,po upieczeniu w butelce powinno zostać ok.połowa płynu.
    Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 C
  • Kurczak. 3. pieczemy w zależności od wielkości kurczaka,od 1 do 1,5 godz.
    15 min.przed końcem pieczenia ustawiłam termoobieg,żeby kurczak się ładnie zrumienił.

Porady

Można w trakcie pieczenia do piwa wsypać trochę soli,żeby zaczęło się pienić i wypływać na zewnątrz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować