Kurczak na butelce piwa

4.5 (172 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Pyszny, wykwintny kurczak z soczystym mięsem i chrupiącą skórką. Robi furorę na każdym przyjęciu :)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kurczak cały: 1.5 kilograma
    - piwo jasne (w 500 ml butelce): 1 sztuka
    - olej: 3 łyżki
    - czosnek: 5 ząbków
    - papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
    - papryka ostra mielona: 0.5 łyżeczki
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - przyprawa do drobiu: 1 łyżeczka
    - curry: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 1 szczypta
    - ziemniaki: 1 kilogram
    - marchew: 50 dekagramów
    - fasolka szparagowa: 30 dekagramów
    - pomidorki koktajlowe: 20 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na butelce piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak na butelce piwa 1. Kurczaka myjemy, osuszamy, polewamy olejem i nacieramy dokładnie przyprawami: mieloną papryką, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, curry i przyprawą do drobiu. Umieszczamy go w misce, przykrywamy naczynie folią spożywczą i pozostawiamy na noc w lodówce.
  • Kurczak na butelce piwa 2. Następnego dnia dokładnie myjemy butelkę z piwem (500 ml), odklejamy etykietki, otwieramy piwo i połowę odlewamy do szklanki na później. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, nabijamy go na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz, uważając na to, by cała konstrukcja była stabilna.
  • Kurczak na butelce piwa 3. Kurczaka na butelce stawiamy w małej blaszce (lub naczyniu żaroodpornym) stojącej z kolei na dużej, płaskiej blasze (takiej na cały piekarnik). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (z dolną grzałką i termoobiegiem).
    Pieczemy 1,5 godziny. Przy czym przyjmujemy, że czas pieczenia zależy od wagi kurczaka (1 kg kurczak pieczemy 1 godzinę, a 2 kg - 2 godziny).
    Podczas pieczenia kurczaka polewamy od czasu do czasu pozostałym piwem. Jeśli piwo nie wypływa z butelki, należy dosypać troszkę soli do piwa, nie pogorszy to smaku kurczaka, a spowoduje wydostawanie się piany z butelki.
    Dodatkowo około 60 minut przed przewidywanym końcem pieczenia na dużą blachę wysmarowaną olejem wykładamy umyte i obrane ze skórki plasterki marchewki i ziemniaków. Warzywa oprószamy solą, a ziemniaki dodatkowo posypujemy przyprawą do ziemniaków.
  • Kurczak na butelce piwa 4. Pod koniec pieczenia dodajemy do warzyw pomidorki koktajlowe.
    Podajemy potrawę z ugotowaną fasolką szparagową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować