Grzebyczki z powidłami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Grzebyczki są to małe ciasteczka z powidłami śliwkowymi, obsypane obficie cukrem pudrem, idealne na różne okazje bardzo szybkie do zrobienia!

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g margaryny Palmy
    1/2 szklanki piwa jasnego
    2,5 szklanki mąki

    słoiczek powidła śliwkowego
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grzebyczki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesypać mąkę dodać piwo, margarynę, zagnieść ciasto, ciasto zawinąć w papier włożyć do lodówki na 2 godziny
  • 2. Następnie ciasto podzielić na części i rozwałkować, posmarować powidłem śliwkowym i zwinąć w rulon, ucinać nożem na kawałki ok 5mm ponacinać każdy rulonik ale nie do końca i zwinąć lekko końce na kształt podkowy, układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • 3. Grzebyczki piec 15 minut w 180 stopniach, przesypać do miski i obficie posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować