siekane kotleciki imprezowe z papryką i serem
- wyświetlono: 29311 |
- dodany do książki kucharskiej: 47 |
- polecenia: 3
Są meeeeeeeeeega pyszne! więcej nie trzeba nic napisać :) To ulubione mięsne danie mojej córeczki Urszulki.
Marta Ryżek-Kalkowska
7 porcje
60min PT60M
Średni
Składniki
2 duże filety drobiowe3 niewielkie papryki z każdego koloru
pietruszka lub koperek
400g startego sera
3 łyżki majonezu
1 całe jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawa gyros
1 łyżeczka vegety lub sól do smaku.
3 łyżki oleju + olej do smażenia.
Sposób przygotowania przepisu:
siekane kotleciki imprezowe z papryką i serem
1. Fileta umyj, osusz i pokrój na drobne kawałeczki.
Wrzuć fileta do miski dodaj przyprawę do gyrosa , vegetę i natkę zieleniny. Wymieszaj.2. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój w drobna kostkę jak na zdjęciu.
3. Dodaj paprykę do mięsa oraz wszystkie pozostałe składniki włącznie z olejem.
4. wszystko mieszamy i odstawiamy na 30 minut ,a najlepiej na całą noc.
5. Następnie rozgrzej olej na patelni (najlepsza do tego jest patelnia teflonowa, nieprzywierająca) Kładziemy łyżką małe porcje tworząc takie placuszki.
6. Smażymy kilka minut z jednej strony i gdy będziemy je przewracać delikatnie obracaj za pomocą szpatułki przytrzymując je z drugiej strony np. widelcem lub jakąś łopatka tak aby się nie rozwaliły.
7. Smażymy na rumiany kolor na delikatnym ogniu.
Co podać na imprezie? Sprawdź najlepsze przepisy na słone przekąski
Porady
Takie kotleciki połóżmy na ręcznik papierowy aby odciekły z tłuszczu.
Komentarze