Węgierska zupa gulaszowa

4.19 (271 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Węgierska zupa gulaszowa to doskonała potrawa na jesienne i zimowe chłody. Zupa gulaszowa węgierska jest gęsta i pikantna przez dodatek ostrej papryki w proszku. Zupa gulaszowa po węgiersku świetnie smakuje wykonana na bazie wieprzowiny lub wołowiny. W sezonie warto korzystać ze świeżych strączków czerwonej i żółtej papryki. Zupa węgierska świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad i na wcześniejszą kolację. Przepis na zupę węgierską to sposób na pożywne i rozgrzewające danie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Zupa węgierska – przepis:
    60 - 70 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny,
    3 l bulionu warzywnego,
    3 cebule,
    2 - 3 ząbki czosnku,
    5 - 6 średniej wielkości ziemniaków,
    1 mały strączek ostrej czerwonej papryczki,
    1 duża czerwona słodka papryka,
    1 duża żółta słodka papryka,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    sól,
    pieprz,
    słodka czerwona papryka w proszku,
    ostra papryka w proszku,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    kilka kropli przyprawy maggi,
    olej,
    2 łyżki mąki
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.19 (271 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa gulaszowa Gulasz

Węgierska zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa gulaszowa węgierska – przepis:
    Na początek mięso wieprzowe lub wołowe należy opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Następnie trzeba oprószyć je przyprawami, podsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla. Potem należy podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Wszystkie składniki należy przełożyć do mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem i zagotować. Zupa węgierska tradycyjna powinna być duszona pod przykryciem na małym ogniu około 45 - 50 minut.
  • 2. Następnie słodką, czerwoną i żółtą paprykę należy oczyścić z ziaren, pokroić w kostkę i krótko podsmażyć, przełożyć do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz całą ostrą papryczką. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie do zupy węgierskiej gulaszowej trzeba dodać koncentrat pomidorowy. Zupa gulaszowa tradycyjna może być doprawiona jeszcze większą ilością przypraw i zaprawiona zasmażką – w tym celu 2 łyżki mąki podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Zupa węgierska gulaszowa może być podawana z pieczywem.

Porady

Gulaszowa po węgiersku może mieć różny stopień ostrości. Warto pamiętać, że można go dowolnie regulować dodając mniej lub więcej ostrej papryczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Prawdziwa węgierska zupa gulaszowa -  przepis prosty

Węgierska zupa gulaszowa jest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw, które zostały w lodówce. Zupa gulaszowa z wieprzowiny po węgiersku z powodzeniem przyjmie pokrojone w plasterki pieczarki, różne rodzaje papryki i świeże zioła. Zupa gulaszowa zyska na smaku, gdy dodamy do niej tymianku, cząbru lub rozmarynu. Aby przygotować węgierską zupę gulaszową dobrze zaopatrzyć się w garnek o grubym, nieprzywierającym dnie. Ułatwi to podsmażanie składników i łączenie ich w smaczne danie.

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować