Węgierska zupa gulaszowa

  • wyświetlono: 2342 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kuchnia węgierska należy do najlepszych kuchni Europy. Bazuje na mięsie, sezonowych warzywach, chlebie i przyprawach (słodkiej i ostrej papryce, czosnku, cebuli). Jest połączeniem tradycyjnych dań kuchni chłopskiej, przygotowywanych w żeliwnych kociołkach oraz potraw goszczących na stołach dawnej węgierskiej arystokracji. Doszukać się w niej można wpływów kuchni francuskiej oraz tureckiej (osmańskiej). Wśród dań narodowych znajdziemy: Gulyásleves (zupę gulaszową), Pörkölt (gulasz węgierski), Lángos (langosze) czy Halászlé (zupę rybną). W moim domu na stole najczęściej gości zupa gulaszowa – aromatyczne danie jednogarnkowe, którego głównymi składnikami obok mięsa są papryka i pomidory.

Gotujpysznie
  • 8 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

40 dag wołowiny
2 cebule
7-8 ząbków czosnku
8 ziemniaków
2 czerwone słodkie papryki
koncentrat pomidorowy (190 g) lub 4 duże dojrzałe pomidory
oryginalna węgierska pasta gulaszowa (Gulyáskrém csípős)
4 łyżki smalcu
sól, pieprz, papryka w proszku (ostra, słodka)

Sposób przygotowania przepisu:

Węgierska zupa gulaszowa

  • 1. 1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek drobno siekamy.
    2. Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy na lekko złoty kolor.
    3. Mięso kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy często mieszając. Mięso przekładamy do garnka.
    4. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i krótko podsmażamy na patelni, na której smażyliśmy mięso. Przekładamy do garnka z mięsem.
    5. Całość podlewamy 3l wody. Dodajemy 3 łyżki pasty gulaszowej i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny.
    6. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do gotującej się zupy. Całość gotujemy około 15-20 minut.
    7. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub 4 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie papryką (słodką lub ostrą według uznania), gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowepaprykawołowinaziemniakizupaobiadkuchnia węgierska

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Zupa gulaszowa

Rozgrzewająca i smaczna zupa gulaszowa...

Zupa gulaszowa

Dodane przez: ewaeu

Zupa gulaszowa

Pyszna zupa gulaszowa z wędzonym...

zupa gulaszowa

Dodane przez: elka72

Zupa gulaszowa

Sycąca i rozgrzewająca zupa doskonała...

Zupa gulaszowa.

Dodane przez: Słodko Słodka

Zupa Gulaszowa

Danie jednogarnkowe,sycąca i rozgrzewająca...

zupa gulaszowa

Dodane przez: Beata12

Zupa gulaszowa

Smaczna pożywna zupa węgierska

zupa węgierska

Dodane przez: Bellapi

Zupa Węgierska

Bardzo pyszna i rozgrzewająca zupa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE