Węgierska zupa gulaszowa

4.46 (181 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kuchnia węgierska należy do najlepszych kuchni Europy. Bazuje na mięsie, sezonowych warzywach, chlebie i przyprawach (słodkiej i ostrej papryce, czosnku, cebuli). Jest połączeniem tradycyjnych dań kuchni chłopskiej, przygotowywanych w żeliwnych kociołkach oraz potraw goszczących na stołach dawnej węgierskiej arystokracji. Doszukać się w niej można wpływów kuchni francuskiej oraz tureckiej (osmańskiej). Wśród dań narodowych znajdziemy: Gulyásleves (zupę gulaszową), Pörkölt (gulasz węgierski), Lángos (langosze) czy Halászlé (zupę rybną).
W moim domu na stole najczęściej gości zupa gulaszowa – aromatyczne danie jednogarnkowe, którego głównymi składnikami obok mięsa są papryka i pomidory.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 40 dag wołowiny
    2 cebule
    7-8 ząbków czosnku
    8 ziemniaków
    2 czerwone słodkie papryki
    koncentrat pomidorowy (190 g) lub 4 duże dojrzałe pomidory
    oryginalna węgierska pasta gulaszowa (Gulyáskrém csípős)
    4 łyżki smalcu
    sól, pieprz, papryka w proszku (ostra, słodka)
Wystaw ocenę:

4.46 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Węgierska zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek drobno siekamy.
    2. Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy na lekko złoty kolor.
    3. Mięso kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy często mieszając. Mięso przekładamy do garnka.
    4. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i krótko podsmażamy na patelni, na której smażyliśmy mięso. Przekładamy do garnka z mięsem.
    5. Całość podlewamy 3l wody. Dodajemy 3 łyżki pasty gulaszowej i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny.
    6. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do gotującej się zupy. Całość gotujemy około 15-20 minut.
    7. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub 4 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie papryką (słodką lub ostrą według uznania), gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Wołowina Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować