Uwielbiam te gołąbki – farsz jest pyszny, tani i bardzo prosty w przygotowaniu. Taką wersję gołąbków możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Ja szczególnie polecam je na piątkowe obiady i oczywiście na Wigilię.
Gołąbki w kapuście włoskiej - z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty zdjąć wierzchnie liście (zachować) i wyciąć głąb. Główkę kapusty włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać ocet (można pominąć, jednak ja polecam, gdyż liście są wtedy bardziej elastyczne). Zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć około 20 minut w międzyczasie obracając kapustę.
Kapustę wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy.
2.Suszone grzyby namoczyć (najlepiej na całą noc). Zagotować, osączyć na sicie i pokroić w drobną kostkę.
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, osączyć i przełożyć do miski.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Razem z grzybami dorzucić do kaszy. Dodać sól, pieprz, majeranek, tymianek i przyprawę uniwersalną. Całość dokładnie wymieszać.
3.Liście kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka.
4.Na dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe. Całość podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut.
5.Po tym czasie gołąbki wyjąć z brytfanki, a powstały sos przelać do garnka. Dodać do niego koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Chwilę pogotować. Na koniec sos zaprawić śmietanką.
Gołąbki nałożyć na talerze i polać sosem.
Komentarze