Zupa meksykańska z kurczakiem

4.49 (154 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Treściwa zupa meksykańska z kurczakiem z dodatkiem czerwonej fasoli jest idealna na chłodniejsze dni. Doskonale rozgrzewa, a przy tym rewelacyjnie smakuje. Zupa meksykańska z kurczakiem jest pożywna, a z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet kompletny amator. W wersji na szybko do przygotowania zupy można użyć fasoli z puszki. Sprawdź przepis na zupę meksykańską z kurczakiem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
    300 g fasoli czerwonej,
    1 l bulionu warzywnego,
    1 cebula,
    1 papryka czerwona,
    ½ puszki kukurydzy,
    1 puszka pomidorów krojonych,
    2 papryczki chilli,
    ½ łyżeczki przyprawy meksykańskiej,
    2 łyżki mąki
    sól,
    pieprz,
    przyprawa do kurczaka,
    papryka słodka,
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa meksykańska

Zupa meksykańska z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy co najmniej 12 godzin przed ugotowaniem. Następnie gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie podsmażamy cebulę, dodajemy kurczaka oraz rozdrobnione papryczki chilli, smażymy 10 minut. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i pomidory podsmażamy 5 minut, podlewamy bulionem, dodajemy fasolę i kukurydzę – gotujemy 10 minut pod przykryciem, dodajemy paprykę słodką, przyprawę meksykańską oraz sól i pieprz, zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie – zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zupa meksykańska z kurczakiem – przepis prosty

Meksykańska zupa z kurczakiem jest bardzo sycącym daniem. Ma rozgrzewać, więc musi być też dość pikantna. Dodajemy do niej papryczkę chili. Możecie regulować poziom ostrości zupy, wrzucając do niej więcej lub mniej papryczki. Pamiętajcie, że najbardziej ostre w chili są pestki, samo więc nie dodawanie ich do zupy sprawi, że będzie łagodniejsza w smaku.
Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą jest super szybka do przygotowania, zwłaszcza jeśli korzystamy z fasoli z puszki.

Meksykańską zupę często przyrządza się również z mielonym mięsem wieprzowym lub wieprzowo-wołowym zamiast kurczaka. Wybór należy do was, kierujcie się swoimi upodobaniami. Innym pomysłem jest zupa meksykańska z kurczakiem i pieczarkami. Grzyby dodadzą zupie ciekawego smaku, to dobra opcja, jeśli wersja tradycyjna trochę nam się już znudziła.

Zupa meksykańska z kurczakiem – jak podawać?

Zupa meksykańska z kurczakiem należy do zup gęstych, które warto podawać nalane bezpośrednio do miseczek zamiast w wazie na środku stołu. Do jej podania możemy użyć zarówno klasycznych głębokich talerzy, jak i niewielkich miseczek do zupy. Nam bardziej podoba się ta druga opcja, w końcu zupa meksykańska z kurczakiem bardziej przypomina potrawkę czy gulasz i tak też powinna być serwowana.

Inspiracji i ciekawych pomysłów na zupy warto szukać także w książkach kucharskich. W sklepach znajdziecie wiele pozycji z fantastycznymi, a co ważniejsze – sprawdzonymi – przepisami. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować