Treściwa zupa meksykańska z kurczakiem z dodatkiem czerwonej fasoli jest idealna na chłodniejsze dni. Doskonale rozgrzewa, a przy tym rewelacyjnie smakuje. Zupa meksykańska z kurczakiem jest pożywna, a z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet kompletny amator. W wersji na szybko do przygotowania zupy można użyć fasoli z puszki. Sprawdź przepis na zupę meksykańską z kurczakiem.
4.49 (154 ocen)
Meksykańska zupa z kurczakiem jest bardzo sycącym daniem. Ma rozgrzewać, więc musi być też dość pikantna. Dodajemy do niej papryczkę chili. Możecie regulować poziom ostrości zupy, wrzucając do niej więcej lub mniej papryczki. Pamiętajcie, że najbardziej ostre w chili są pestki, samo więc nie dodawanie ich do zupy sprawi, że będzie łagodniejsza w smaku.
Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą jest super szybka do przygotowania, zwłaszcza jeśli korzystamy z fasoli z puszki.
Meksykańską zupę często przyrządza się również z mielonym mięsem wieprzowym lub wieprzowo-wołowym zamiast kurczaka. Wybór należy do was, kierujcie się swoimi upodobaniami. Innym pomysłem jest zupa meksykańska z kurczakiem i pieczarkami. Grzyby dodadzą zupie ciekawego smaku, to dobra opcja, jeśli wersja tradycyjna trochę nam się już znudziła.
Zupa meksykańska z kurczakiem należy do zup gęstych, które warto podawać nalane bezpośrednio do miseczek zamiast w wazie na środku stołu. Do jej podania możemy użyć zarówno klasycznych głębokich talerzy, jak i niewielkich miseczek do zupy. Nam bardziej podoba się ta druga opcja, w końcu zupa meksykańska z kurczakiem bardziej przypomina potrawkę czy gulasz i tak też powinna być serwowana.
Inspiracji i ciekawych pomysłów na zupy warto szukać także w książkach kucharskich. W sklepach znajdziecie wiele pozycji z fantastycznymi, a co ważniejsze – sprawdzonymi – przepisami.
Komentarze