Pierogi z kapustą i grzybami wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Do mąki dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzątkiem. mieszamy łyżką i odstawiamy na 5-7 minut do przestudzenia.
Po tym czasie dodajemy jajko i olej i wyrabiamy gładkie ciasto.
Nakrywamy ciasto ściereczką lub miską by nie wysychało.
2.Farsz
Kapustę w garnku zalewamy wodą (do wysokości kapusty) dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Jeżeli jest za kwaśna to w trakcie odlewamy trochę wody i dolewamy świeżej .
Gdy kapusta zmięknie odcedzamy wodę,studzimy kapustę i odciskamy resztę płynu.
3.Grzyby przed gotowaniem zostały dzień wcześniej zalane 2 szklankami letniej wody i moczyły się 12 godz.
Po namoczeniu gotujemy w tej samej wodzie przez 15 minut. po tym czasie odcedzamy,studzimy i odciskamy z wody.
pieczarki cebule i grzyby kroimy w kosteczkę.
4.Cebulę z pieczarkami przesmażamy na łyżce masła.
Dodajemy przesiekaną dość drobno kapustę i grzyby.Przyprawiamy solą,pieprzem i łyżką majeranku.
Podsmażamy chwilę aż woda odparuje.
Po zdjęciu z ognia studzimy.
5.Z ciasta odkrawamy jedną trzecią części i rozwałkowujemy dość cienko .Nie podsypujemy zbyt dużo mąki pod ciasto.
Nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy pierogi.
Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez około 7-10 min. Wyciągamy łyżką cedzakową.
Komentarze