Lody słony karmel

4.98 (173 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jeśli szukacie przepisu na nietrudne, szybkie w wykonaniu, pyszne ,domowe lody i nie posiadacie odpowiedniej maszyny to będziecie zachwyceni.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 ml śmietany 30 lub 36%, schłodzonej*
    210 g mleka skondensowanego słodzonego, schłodzone*
    1/2 szklanki słonego karmelu
Wystaw ocenę:

4.98 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Karmel

Lody słony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę i mleko umieścić w misce i ubić na najwyższych obrotach miksera (u mnie trwa to ok 2 razy dłużej niż przy samej śmietanie). Dodać połowę porcji karmelu i wymieszać.
  • 2. Do pojemnika wyłożyć połowę masy i zrobić kleksy z karmelu, przykryć pozostałą masą lodową i udekorować resztą karmelu. Pojemnik zamknąć i schować do zamrażalnika na minimum 8 godzin.
  • 3. Po tym czasie lody są gotowe. Smacznego !

Porady

Zamiast karmelu możecie użyć masy kajmakowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słony karmel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować