Domowe lody o smaku solonego karmelu

4.5 (184 ocen)

  • 30 godz.

Moim zdaniem najlepsze lody na świecie. ;) Jeśli nie próbowaliście połączenia karmelu i morskiej soli, to jak najszybciej to zmieńcie! ;)

  • 30 godz.

Składniki:

  • Składniki na chrupiące, karmelowe kawałki:

    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
    1 arkusz papieru do pieczenia
    dwa kawałki taśmy klejącej

    Składniki na lody:

    0,5 l mleka 3,2 %
    0,25 l kremówki 30%
    1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
    1 szklanka brązowego cukru
    6 żółtek z wiejskich jajek
    5 płaskich łyżek masła
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Karmel

Domowe lody o smaku solonego karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Deskę do krojenia owijamy papierem do pieczenia, od spodu przyklejamy taśmą by się dobrze trzymała.

    Cukier równo wysypujemy na patelni z grubym dnem ( nie przejmujcie się, jeśli po zrobieniu karmelków na patelni zostanie twarda, cukrowa warstwa, wystarczy wymoczenie w wodzie i wszystko zejdzie ;)). Rozpuszczamy, nie mieszamy.

    Kiedy karmel zacznie przybierać piękny, bursztynowy kolor dodajemy sól i lekko poruszamy patelnią.

    Gotowy karmel przelewamy na wcześniej przygotowany papier i przechylamy deskę by rozlał się po jak największej powierzchni. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Do zamrażalnika wkładamy misę od maszyny do lodów.

    Wszystkie składniki odmierzamy i układamy na blacie, by szybko można było je wykorzystać.

    Na patelnię wysypujemy cukier i na średnim ogniu rozpuszczamy, również nie mieszając. Kiedy zacznie nabierać złoto - brązowego koloru, ściągamy z ognia, dodajemy sól i masło i bardzo energicznie mieszamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, ponownie wstawiamy na ogień i nieustannie mieszając dolewamy kremówkę. Na końcu dolewamy mleko, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu.

    W osobnej misce lekko ubijamy żółtka i hartujemy je 3 - 4 łyżkami gorącego mleka karmelowego, następnie dolewamy żółtka do garnka i nieustannie mieszając gotujemy jeszcze około pięciu minut.

    Masa powinna lekko zgęstnieć. Wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.

    Następnie wkładamy garnek owinięty folią spożywczą do lodówki na minimum osiem godzin.

    Następnego dnia przekładamy masę do wcześniej zamrożonej misy do lodów, ustawiamy maszynę według instrukcji producenta i kręcimy lody. Pięć minut przed końcem kruszymy tłuczkiem do mięsa karmelki i dosypujemy do lodów.

    Moja maszyna nie zmroziła ich odpowiednio, dlatego też spędziły jeszcze trzy godziny w zamrażalniku w - 23 stopniach, po tym czasie były idealne. ;)

    Smacznego! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Sól

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować